SEGRE

DEMOGRAFIA 28-M

Vuit ajuntaments de Lleida tindran més edils després de les eleccions al guanyar població

En sumaran dos cada un i en 5 d'aquests municipis passaran de votar llistes obertes a tenir candidatures tancades || La població ha crescut arran de la pandèmia, mentre que uns altres dos perdran regidors

Vista de Talavera, un dels municipis que guanyen edils.

Vista de Talavera, un dels municipis que guanyen edils.X. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vuit ajuntaments lleidatans guanyaran regidors després de les eleccions municipals del 28 de maig, a l’haver augmentat la població des dels comicis del 2019. Així es desprèn de les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i de fonts municipals. Molts d’aquests consistoris atribueixen el seu creixement a l’arribada de nous veïns arran de la pandèmia.

La covid ha portat nombrosos habitants de ciutats a traslladar la residència a pobles per evitar aglomeracions i reduir el risc de contagi. El consistori de Tarrés passarà de tres a cinc membres al superar el llindar dels cent habitants que estableix la llei electoral. Per la seua part, Lladorre, Prats i Sansor, Puigverd d’Agramunt, Prullans i Talavera passaran de cinc edils a set al tenir més de 250 veïns censats.

Superar aquesta xifra suposarà a més que els veïns deixaran de votar membres de llistes obertes com van fer el 2019, i el 28 de maig hauran d’elegir entre candidatures tancades.“Serem més per treballar, els alcaldes i regidors dels pobles hem de fer de tot”, afirma Joan Eroles, alcalde de Puigverd d’Agramunt. Va indicar que durant la pandèmia “es van establir al municipi set o vuit famílies”, gran part de les quals de Barcelona i la seua àrea metropolitana. Tant aquest municipi de l’Urgell com Talavera, a la Segarra, recuperaran dos regidors que van perdre anys enrere al reduir-se la seua població.

“A ningú va agradar perdre’ls i ara és bo tornar a tenir-los”, diu el primer edil de Talavera, Ramon Trullols, que va apuntar que “a causa de la pandèmia hem tingut diversos empadronaments”.Depassar el miler d’habitants farà que Vilanova de Segrià passi de set a nou regidors després de les eleccions municipals. Per la seua part, Bellver de Cerdanya tornarà a tenir un consistori d’11 membres, després de passar els dos últims mandats amb nou. L’any 2019 estava per sota dels dos mil habitants, una xifra que ara supera folgadament.

El seu padró de l’1 gener del 2022, el que es fa servir com a referència per assignar regidors a cada municipi, era d’un total de 2.176 veïns. “Hem continuat creixent des d’aleshores i ja tenim més de 2.300 empadronats”, va explicar l’alcaldessa, Laia Serra. Va puntualitzar que part d’aquests són amos de segones residències que es van empadronar durant la pandèmia en aquest municipi de la Cerdanya lleidatana.

“Tenir més regidors ajuda a distribuir millor la feina”, va valorar.Davant dels vuit municipis que sumaran regidors, dos en tindran menys al reduir-se la seua població per sota dels 101 habitants. És el cas d’Ivorra, amb cent veïns, i la Molsosa, amb 99. Això suposa passar de cinc a tres membres als seus ajuntaments.

Alguns consistoris duen a terme consultes per saber quants edils tindran després de les eleccions.

tracking