SEGRE

COMERÇ SECTOR FORNER

Tanquen vint forns artesanals de Lleida per la pujada dels preus

En dos anys, segons el Gremi de Forners, amb 120 associats i 500 punts de venda

Imatge de Lo Forn d’Algerri, que ahir va tancar portes.

Imatge de Lo Forn d’Algerri, que ahir va tancar portes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una vintena de forns artesanals de les comarques lleidatanes han tancat les portes durant els dos últims anys davant de l’increment de costos de la matèria primera, la crisi energètica i de preus i la falta de personal qualificat. Tot això, sumat al canvi d’hàbits motivat per la pandèmia, ha provocat que els forns s’apaguin i està portant al llindar de l’extinció un sector que cada vegada rep una menor recompensa per un laboriós i costós treball. Per a la presidenta del Gremi de Forners de Lleida, Pilar Marqués, “és una tragèdia i el degoteig de tancaments s’està convertint en habitual als pobles on aquests comerços porten tota una vida assortint els veïns, que veuen com es queden sense forn de pa”.

L’últim cas és el forn d’Algerri, que ahir va servir les últimes barres de pa després de més de 50 anys de servei. Aquest tancament se suma als dels últims mesos als Omellons, Castelldans, Torregrossa o Miralcamp. Marqués va destacar que l’aspecte més negatiu és que es treballa molt i bé, però els costos de producció i els preus de la farina o el llevat s’han disparat notablement (fins a duplicar-se o fins i tot triplicar-se) i això fa molt difícil mantenir-se.

El Gremi de Forners a Lleida compta amb 120 associats a totes les comarques i fins amb 500 punts de venda de pa a la província. Per la seua banda, a Bovera el passat dia 22 va obrir el forn de pa municipal després d’un any tancat.

“Em dol tancar però no puc continuar perdent diners cada mes”

“No arribo ni a cobrir despeses”, així de contundent es va mostrar Àgueda Borràs, fins ahir titular de Lo Forn d’Algerri, que ha tancat les portes d’un establiment amb més de 50 anys de servei. “Fa tres anys vaig agafar el relleu del meu pare i durant aquest període he passat una pandèmia, crisi de preus i falta de personal laboral. La suma de tot m’ha abocat al tancament.” “Em dol deixar-ho però no puc continuar perdent diners cada mes.” “La falta de rendibilitat és el principal factor que m’ha portat a tancar encara que m’encanti la feina.”

tracking