SEGRE

MUNICIPIS TERRITORI

La marxa de Torà i Biosca al Solsonès arriba al Parlament la setmana que ve

Proposició de llei del PSC, mentre que ERC demana un referèndum als dos pobles

Vista del poble de Torà.

Vista del poble de Torà.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Parlament debatrà la propera setmana una proposició de llei perquè Torà i Biosca passin de la Segarra al Solsonès, la qual cosa implicaria també passar de la vegueria de Ponent a la de la Catalunya central. És una proposta del PSC que es debatrà tretze anys després que, el 2010, els plens de dos consistoris aprovessin demanar aquest canvi. L’alcalde de Torà, Magí Coscollola, va mostrar la seua satisfacció perquè, després de tants anys, el debat arribi al Parlament.

“Serem allà per escoltar el que diuen”, va dir. Anys enrere, masies de Llanera, a Torà, i Lloberola, a Biosca, havien intentat aquest canvi de comarca. El 2017, unes 35 hectàrees de la Segarra van passar al Solsonès.Per la seua part, les federacions d’ERC a la Segarra i el Solsonès exigeixen que “la decisió sigui ratificada per la població dels dos municipis mitjançant una consulta popular”.

Els republicans governen els consells de les dos comarques. El president de l’ens comarcal de la Segarra, Francesc Lluch, va explicar que la setmana que ve es reunirà amb els alcaldes i membres del consell de la Segarra per debatre el tema. Lluch creu que l’aprovació de la llei hauria d’anar precedida d’un referèndum “perquè els pobles decideixin i puguem explicar quins serveis es presten des de la Segarra i què suposaria canviar de comarca”.Aquesta consulta veïnal es va sol·licitar el 2014 i va ser denegada pel Consell de Ministres, que va considerar que era competència del Parlament.

Molt abans, quan es va aprovar la llei comarcal de Catalunya el 1987 i es va consultar els ajuntaments si estaven conformes amb l’adscripció a les seues respectives comarques, a Torà la votació va dividir el consistori. Va ser el vot de la llavors alcaldessa, Neus Molins, el que va decidir finalment el resultat en favor de la Segarra.

tracking