SEGRE

FAUNA SALVATGE

“En 2 anys hi haurà a Lleida més senglars que pagesos”

El sindicat Asaja exigeix mesures contra la sobrepoblació

Pujol i Roqué observant els danys causats per la plaga de senglars a la finca de l’Horta de Lleida.

Pujol i Roqué observant els danys causats per la plaga de senglars a la finca de l’Horta de Lleida.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Si el Govern no posa en marxa mesures eficients per combatre les plagues provocades per animals salvatges, d’aquí a dos anys hi haurà més senglars que pagesos.” Així ho afirma el president d’Asaja a Lleida, Pere Roqué, després de revisar els importants danys causats per aquests animals en una finca de pomeres ubicada a l’Horta de Lleida a prop de Corbins. “Els atacs són cada vegada més freqüents, fa temps que els denunciem i n’estem farts”, va indicar Roqué, que va lamentar la manca d’un pla eficaç de la Generalitat per reduir exemplars de senglars, cabirols i conills i que les administracions “es passin la pilota” en una qüestió tan greu. Algunes de les solucions que proposa Asaja, a més de la caça, són utilitzar biocides als caus en el cas de la plaga de conills i un pla d’esterilització de les femelles de senglar per evitar la reproducció massiva de l’espècie que creix a un ritme de set cries per animal, va indicar.

D’aquesta manera, el sindicat denuncia que les pèrdues econòmiques que es generen en les explotacions agràries són dos vegades superiors al que costaria un pla d’esterilització per a les femelles de senglar o un pla per aplicar biocides.Un exemple dels perjudicis que els senglars generen a les finques es pot apreciar en el camp de pomeres de Josep Pujol, a l’Horta de Lleida, on han deixat un rastre visible i s’han menjat les arrels dels arbres. “Han remogut la terra i han fet forats de fins a trenta centímetres que poden provocar que els tractors bolquin”, va indicar Pere Roqué. Els fruiters es van plantar fa dos anys i haurien de mesurar entre dos i dos metres i mig d’altura malgrat que, en l’actualitat, no arriben ni al metre, ja que “els animals fan que els arbres necessitin el doble de temps per produir”, cosa que també és un greu perjudici.

Insten que es convoqui la taula sectorial aquest mes

L’organització Asaja va exigir a la conselleria que es convoqui aquest mateix mes la taula sectorial per al control de la plaga de conills que s’havia d’haver celebrat a finals de gener. Unió de Pagesos (UP) també reclama a Acció Climàtica que declari l’emergència cinegètica a tot el pla de Lleida davant de la proliferació de conills, senglars i cabirols.La Generalitat ja ha exposat als pagesos diversos plans pilot, com els que es duen a terme instal·lant gàbies i xarxes o els tràmits que s’estan fent per poder ampliar l’ús del fosfur d’alumini, a més de contemplar-se la introducció d’espècies salvatges com el linx. Agricultors i responsables polítics van acordar convocar al gener una taula sectorial per afrontar aquesta crisi, tot i que per als agricultors totes les mesures ja arriben “tard”.

Aquesta reunió va ser convocada a instàncies del consell de l’Urgell després d’una manifestació d’agricultors, ja que en aquesta comarca els danys econòmics han arribat a ser abundants. En només dos mesos els conills van arrasar més de 500 hectàrees de cereal a Verdú.

Pujol i Roqué observant els danys causats per la plaga de senglars a la finca de l’Horta de Lleida.

Pujol i Roqué observant els danys causats per la plaga de senglars a la finca de l’Horta de Lleida.ACN

tracking