SEGRE

MUNICIPIS DESPOBLACIÓ

Detecten setanta pobles deshabitats al Pirineu i deu nuclis estan en recuperació

Una trentena de viles abandonades es concentren a l'Alt Urgell, segons l'Atles del Món Rural || El projecte Pobles Abandonats ja ha catalogat mig centenar de poblacions de la demarcació

Imatge d’arxiu del poble de Llirt, a les Valls de Valira, que està a la venda per 450.000 euros.

Imatge d’arxiu del poble de Llirt, a les Valls de Valira, que està a la venda per 450.000 euros.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Almenys setanta pobles del Pirineu estan deshabitats, dels quals vint-i-set es troben a l’Alt Urgell, segons les dades de l’Atles del Món Rural del 2022. A aquesta comarca la segueixen el Pallars Jussà, amb setze, i el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, amb nou en cada comarca. En aquest sentit, Ignasi Aldomà, geògraf de la Universitat de Lleida i autor, va assenyalar que en tota la demarcació la xifra de nuclis deshabitats ascendeix a més d’un centenar.

A més, va recordar que un estudi del 1996 els va xifrar en 110 a les comarques de muntanya i la zona alta de la Noguera, dels quals 45 comptaven amb residents estacionals. Per la seua banda, hi ha almenys deu nuclis de població de Lleida i del Baix Cinca que estan en recuperació o que tenen habitants de forma puntual durant l’any. Així ho constaten les primeres dades del projecte Pobles Abandonats, que de moment ha catalogat mig centenar de pobles de Lleida i ha detectat que vint-i-dos estan abandonats.

Aquesta és una iniciativa que impulsen l’Institut Ramon Muntaner, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i que compta amb col·laboradors com l’Idapa o la Diputació.Entre els pobles que es volen recuperar es troba Àrreu, al municipi d’Alt Àneu, on hi ha un projecte per repoblar-lo. L’alcalde, Xavier Llena, va indicar que esperen una ajuda de la conselleria d’Acció Climàtica per adequar la pista d’accés a aquest poble.Al marge d’aquests dos estudis, a començaments de l’any passat hi havia almenys quatre llogarets del Pirineu a la venda per preus que oscil·laven entre els 300.000 euros i 3 milions. Entre aquests destaca Llirt (al municipi de les Valls de Valira), que es ven per 450.000 euros.

El nou estudi

  • Alt Urgell i Cerdanya. Segons les dades del projecte Pobles Abandonats, el Pont de Bar Vell està deshabitat, encara que actualment compta amb set veïns de dos famílies. Per la seua part, Sant Martí dels Castells (Bellver de Cerdanya) està abandonat.
  • Alta Ribagorça i els Pallars. Estan deshabitats Saraís Vell (Vall de Boí), Aramunt Vell (Conca de Dalt), Montesquiu (Isona), Virós (Alins) i Llastarri i Claramunt (Tremp).
  • Les Garrigues i Noguera. Els pobles abandonats són les Besses (Cervià de les Garrigues), la Figuera (Algerri), Claret (Oliola), Tragó de Noguera i Alberola Vella (Os de Balaguer), Oroners i Sant Just (Camarasa) i Mallabecs, Colobor Vell i Cas (Àger).
  • Urgell i Pla d’Urgell. La despoblació ha buidat Conill (Tàrrega), Montesquiu (Vallbona) i Mas de l’Estadella (Vilagrassa). Així mateix, Montalé (Ivars d’Urgell) està format per una masia, actualment deshabitada.
  • Llitera i Baix Cinca. Pelegrinyó (Alcampell), sense veïns. El Poble Vell de Mequinensa té almenys un habitant, segons recull Pobles Abandonats.

“L’estudi ens permetrà tenir una radiografia de la situació” Carles Barrull, tècnic de l’Institut Ramon Muntaner i coordinador d’un dels grups de treball del projecte Pobles Abandonats, va explicar ahir que l’estudi permetrà “tenir una radiografia de la situació real” i “podem veure, per exemple, quins pobles s’han repoblat i quins són suceptibles de ser repoblats”. Va indicar que tenen detectats els 1.746 pobles deshabitats i amb menys de trenta habitants als territoris de parla catalana i va assenyalar que a l’Ebre i el Penedès ja tenen pràcticament tots els nuclis catalogats.

tracking