SEGRE

MUNICIPIS INICIATIVES

Fígols recupera la històrica nòria

El consistori adequa el molí d'oli per fer-la visitable aquest any

L’ajuntament va mostrar la nòria hidràulica, única a Catalunya.

L’ajuntament va mostrar la nòria hidràulica, única a Catalunya.I.F

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fígols reobrirà aquest any les portes del molí d’oli construït l’any 1917. L’equipament, utilitzat durant dècades pels veïns del poble, agrupats en una societat (Sociedad Agrícola Aceitera de Fígols) i en desús des del 1988, serà visitable i es convertirà en un atractiu turístic. La instal·lació, les obres de la qual encaren la recta final de millora, disposa d’una nòria hidràulica (tres metres de diàmetre) que ha estat recentment restaurada.

El seu estat era molt precari i només quedava dempeus l’estructura de ferro. L’alcalde, Ignasi Finestres, va explicar que es tracta “de l’única nòria de Catalunya que es dedicava a fer oli i farina amb l’ajuda de l’aigua”. El molí d’oli compta amb el reconeixement de bé cultural d’interès local (BCIL).

Està previst adequar l’espai interior del molí, fer arribar l’aigua fins a la nòria perquè pugui tornar a funcionar i construir un porxo i una barbacoa per celebrar dinars populars. El projecte preveu adequar el forn de pa antic, situat al mateix edifici, un espai didàctic sobre els quaderns escolars Narieda, publicats l’any 1936, i un pàrquing. La inversió ascendeix a 110.000 euros i compta amb ajuts del Puosc i la Diputació.

tracking