SEGRE

SUCCESSOS VIOLÈNCIA MASCLISTA

Més de 1.400 lleidatanes víctimes de maltractaments ateses el 2022

Els Mossos d'Esquadra registren un augment del 9,7% en les denúncies fins a un total de 1.299 || Prop de 500 detinguts, entre els quals sis menors d'edat

Imatge d’arxiu de la concentració pel feminicidi d’una veïna de Balàfia al desembre.

Imatge d’arxiu de la concentració pel feminicidi d’una veïna de Balàfia al desembre.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra van atendre l’any passat un total de 1.439 dones que van patir violència masclista a les comarques lleidatanes, tant en l’àmbit de la parella com en el familiar. Segons les dades publicades ahir per la policia catalana, el 2022 es van registrar un total de 1.299 denúncies, la qual cosa representa un 9,7% més respecte a un any abans. Així mateix, es van fer 499 detencions, inclosos sis menors d’edat.

En l’àmbit de la parella es va atendre 1.159 dones amb un total de 1.091 denúncies, la qual cosa implica un augment de l’11% respecte al 2021. Els Mossos van arrestar 352 presumptes maltractadors, entre ells dos menors. A més, respecte a la violència masclista en l’àmbit de la llar, les denúncies pràcticament no han augmentat, amb 208 l’any passat, set més que el 2021.

Hi va haver 63 detinguts, davant els 51 d’un any abans, entre ells quatre menors. En el conjunt de Catalunya, l’any passat hi va haver nou feminicidis. Entre aquests, el de la veïna de Balàfia de 34 anys assassinada presumptament per la seua parella al desembre.

Val a recordar que el passat 19 de gener va ser detingut un veí de Balaguer acusat de matar la seua parella, de 38 anys.

El Segrià habilitarà un pis d’acollida per a víctimes

El consell comarcal del Segrià posarà en funcionament aquest any un pis d’acollida per a dones i nens víctimes de violència masclista. A més, incorporarà una psicòloga i una administrativa al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la comarca per donar una resposta més ràpida i eficaç i agilitzar els tràmits burocràtics.L’any passat, segons la memòria anual del servei, van fer 1.522 actuacions i van atendre 151 dones davant de les 1.192 atencions i 143 dones assessorades l’any anterior, la qual cosa representa increments del 28% i del 6% respectivament.

Entre els motius de l’augment, s’apunta a una major consciència ciutadana i un millor coneixement del servei. S’ha de tenir en compte que aquestes xifres són del conjunt d’atencions efectuades per informació o assessorament. Pel que fa a víctimes de violència masclista, la xifra va ser idèntica a la de l’any 2021, amb un total de 101 dones ateses.

Hi va haver quaranta-sis víctimes que van rebre atenció psicològica i trenta-quatre van necessitar atenció jurídica, mentre que el servei telefònic de protecció va donar cobertura a vint-i-nou dones. A més, el Servei d’Intervenció Especialitzada de la Generalitat (SIE) va haver d’intervenir per poder atendre quatre dones i cinc nens i hi va haver catorze acollides d’urgència.

tracking