SEGRE

SINISTRALITAT INTERIOR

Pla pilot a les vies lleidatanes contra senglars i cabirols, que causen el 42% d'accidents

Els Agents Rurals proposen mesures en vuit punts crítics de cinc carreteres que si funcionen s'estendran a tot Catalunya || Entre el 2019 i el 2021, s'han registrat 3.468 sinistres per fauna salvatge

Agents Rurals al costat d’un senglar atropellat a la carretera C-12 entre Lleida i Corbins.

Agents Rurals al costat d’un senglar atropellat a la carretera C-12 entre Lleida i Corbins.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Agents Rurals, en col·laboració amb el Servei Català de Trànsit, els Mossos d’Esquadra i els departaments de Territori i Acció Climàtica, posaran en marxa en vuit punts crítics de les carreteres lleidatanes una prova pilot per reduir la sinistralitat provocada per la fauna salvatge, que ja són la causa del 42% dels accidents a les comarques lleidatanes. Algunes d’aquestes mesures, que es preveu que estiguin operatives i donin resultats de cara a la tardor de l’any que ve, són la senyalització lluminosa, tancaments perimetrals, gàbies trampa, la modificació de tanques de doble onda, dispositius dissuasius acústics i olfactius, l’adequació de passos de fauna o establir una franja de protecció al costat de les vies sense cultius de panís. La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, va assenyalar que amb la informació proporcionada pels Mossos sobre la sinistralitat viària, els Rurals han elaborat un document que inclou vuit punts crítics a Ponent i Pirineu, a excepció del Solsonès, amb més nombre d’accidents.

Aquests punts negres es troben a la C-12 a Lleida, Corbins i Balaguer; a la C-26 a la Sentiu de Sió; a la C-14 a Vilanova de l’Aguda i Oliana; a l’N-260 a la Pobla de Segur, i a la C-13 a Salàs de Pallars. Bergés va destacar que si aquest pla pilot té bons resultats s’aplicarà a tot Catalunya davant de la “preocupant” xifra d’accidents causats per la proliferació, sobretot, de senglars i cabirols. Per la seua banda, el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, va explicar que les mesures es faran en funció de la sinistralitat de cada via i de la presència de la fauna i va destacar la senyalització lluminosa com la mesura que podrà ser més eficaç per alertar els conductors de la presència d’animals.

Així mateix, en va afegir altres per reduir la població de fauna amb batudes en zones més conflictives com és tota la zona del riu Segre i Oliana. Segons els Mossos d’Esquadra, entre els anys 2019 i 2021 s’han registrat a la demarcació de Lleida (sense el Solsonès) 3.468 accidents per fauna salvatge, el 55 per cent de senglars. L’any passat, hi va haver prop de 1.600 accidents d’aquest tipus. La Noguera és la comarca més perjudicada, la tercera a Catalunya.

Agents Rurals al costat d’un senglar atropellat a la carretera C-12 entre Lleida i Corbins.

Agents Rurals al costat d’un senglar atropellat a la carretera C-12 entre Lleida i Corbins.AMADO FORROLLA

tracking