SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Bastides al molí d'Alfarràs per recuperar-lo com a alberg

Comencen les obres per convertir l'edifici del segle XII en hostalatge per a pelegrins del Camí de Sant Jaume || Primers treballs per consolidar l'edifici

Les bastides que s’estan col·locant per abordar les de consolidació del Molí Fariner.

Les bastides que s’estan col·locant per abordar les de consolidació del Molí Fariner.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa encarregada de les obres per estabilitzar el Molí Fariner d’Alfarràs va començar ahir a aixecar les bastides per actuar ja a la teulada, els forjats interns i l’estructura bàsica de l’edifici del segle XII amb el principal objectiu de frenar-ne la degradació. Segons l’alcalde, Joan Carles Garcia, l’edifici es troba molt deteriorat i cal una actuació per consolidar parets i cobertes. Es tracta d’una primera fase a la qual seguiran en dos més de centrades en la reconversió d’aquest edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), l’únic amb aquesta catalogació a Alfarràs, per habilitar un alberg d’unes quinze places destinat a pelegrins i turistes que facin el Camí de Sant Jaume.

La consolidació i el reforç estructural dels murs perimetrals i la substitució de fonaments interiors suposaran una inversió de 155.000 euros que sufragarà el consistori amb aportacions de la conselleria de Cultura, que va revisar i va ratificar el projecte al tractar-se de patrimoni catalogat, i fons propis. A part de l’alberg, l’edifici acollirà altres dependències com una sala d’exposicions de gran format i un restaurant.El Molí Fariner forma part del complex de l’antiga fàbrica tèxtil Filatures Viladés. Quedaran pendents les aportacions de la Diputació a través dels projectes que impulsa la institució (Camí de Sant Jaume i Paisatges de Ponent) que es financen amb subvencions dels fons europeus Feder, segons va explicar Garcia.

El conjunt del projecte contempla una inversió d’uns 500.000 euros, dels quals la UE finança el 50% i la resta l’aportaran el consistori i la corporació provincial.Segons l’alcalde, aquesta intervenció estarà llesta en dos o tres mesos. “Passat aquell temps esperem que la Diputació comenci la seua part de les obres. De fet, ja ha adjudicat un dels dos projectes que ha de finançar”, va dir.Fa gairebé dos anys que l’ajuntament tramita aquesta intervenció a què ha destinat fons amb els quals estava previst rehabilitar l’antiga fàbrica tèxtil de Mitasa, encara que finalment es va descartar recuperar-la atès que aquesta construcció es troba en un terreny inestable.

tracking