SEGRE

ESQUÍ PROJECTES

Tavascan, renovar-se o morir

Busca inversió per substituir el telecadira i instal·lar un sistema d'innivació de baix cost || Aposta per desestacionalitzar el turisme amb un centre per a trail running i altres esports de muntanya

Alumnes del centre Maria Immaculada de Tremp, practicant esquí nòrdic en el marc de l'Esport Blanc Escolar.

Alumnes del centre Maria Immaculada de Tremp, practicant esquí nòrdic en el marc de l'Esport Blanc Escolar.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tavascan és l’última estació amb pistes d’esquí alpí a Espanya de titularitat municipal. Depèn de l’ajuntament de Lladorre, que la sosté gràcies als ingressos que percep per part d’Endesa per les instal·lacions elèctriques. Va nàixer el 1991 com una pista de nòrdic i és el principal motor econòmic de la Vall de Cardós, al Sobirà.

Tres dècades després, el futur passa per fortes inversions que superen de molt el pressupost municipal, per la qual cosa els responsables treballen en un pla per garantir-ne la viabilitat. El domini esquiable es troba entre el 1.750 i els 2.250 metres d’altura i només disposa de dos canons de neu mòbils, insuficients per assegurar la temporada d’esquí en cas d’escasses nevades. Això repercuteix en la trentena de llocs de treball directes que genera l’estació.

El principal remuntador, un telecadira de dos places, compleix aquesta temporada 25 anys, i l’elevat cost de les revisions que requereix cada vegada més sovint fa que ja no sigui rendible mantenir-lo a mitjà termini. A causa d’aquest fet, Víctor Perisé, actual director de l’estació, assegura que “el consistori no pot fer front a les inversions que requereix l’estació” i afirma que “la solució passaria per entrar a formar part del grup de FGC, amb què ja hem iniciat converses més enllà del nostre conveni de col·laboració”. Una altra opció és que Tavascan pugui rebre els ajuts que destina cada any el Govern perquè estacions de titularitat privada millorin els sistemes d’innivació.

En aquest sentit, Perisé afirma que “tenim ja un estudi per instal·lar un sistema producció de neu que cobreixi les nostres pistes d’alpí amb un cost energètic molt baix”. El projecte contempla una vintena de canons de neu i la construcció d’una bassa d’aigua que, a l’ubicar-se en una cota elevada, no necessitaria una bomba d’aigua. “Tenim una bona orientació i les aportacions d’aigua que garanteixen la sostenibilitat del projecte”, diu Perisé, que afegeix que “estem venent cada any més forfets, per la qual cosa és necessari pensar a llarg termini i no deixar que l’estació mori”.D’altra banda, en el marc del pla de Lladorre per desestacionalitzar el turisme esportiu d’alta muntanya, Tavascan crearà, gràcies a fons Next Generation de la UE, un centre d’esports per a la pràctica de trail running, esquí de muntanya i marxa nòrdica, i que inclou un petit centre d’alt rendiment.

També preveu renovar tot el material d’esquí nòrdic que lloga a visitants i que utilitzen escolars gràcies a una altra ajuda europea que ha rebut Tot Nòrdic. Finalment, condicionarà pistes forestals per a bicicletes en el marc del projecte Bike Pallars, que impulsa el consell del Sobirà.

tracking