SEGRE

Cervera vol dignificar i convertir en un atractiu turístic el castell coincidint amb el mil·lenari de la ciutat

La Paeria vol optar a una subvenció que permetria conservar i fer visitable el monument que té més de 1.000 anys

L'alcalde de Cervera, Joan Santacana, i la regidora de Cultura, Mercè Carulla, al castell de Cervera

Cervera vol dignificar i convertir en un atractiu turístic el castell coincidint amb el mil·lenari de la ciutatOriol Bosch / ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'any 1026 es situa com la data del naixement de Cervera arran de la primera carta de poblament amb la qual la comtessa Ermessenda va fer donació de terres a famílies de la contrada. Al 2026 la capital de la Segarra celebrarà el seu mil·lenari i des de la Paeria es vol dignificar del castell ja que es tracta d'un monument declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional que ja figurava en aquesta carta de poblament i té més de 1.000 anys. L'objectiu és fer visitables les restes del castell i la muralla per tal que siguin un atractiu turístic més de la ciutat i en paral·lel, construir un centre d'interpretació que també actuï com a punt de trobada. El projecte té un cost de 2,5 milions d'euros i per això s'optarà a una subvenció de Ministeri de Turisme.

L'alcalde Joan Santacana ha explicat que el Ministeri d'Indústria i Turisme ha fet una convocatòria de subvencions per a rehabilitar béns declarats d'interès cultural i que es dona de termini 3 anys, fins al 2026, de manera que el projecte que hi ha pel castell de Cervera "encaixaria perfectament". Per aquest motiu, a través dels serveis tècnics de la Paeria i el Museu Comarcal s'ha preparat una memòria per poder concursar. La subvenció té l'avantatge que és al 100% amb un mínim de projecte estimat en un valor de 750.000 euros i un màxim de 3 milions d'euros.

La regidora de Cultura, Mercè Carulla, ha explicat que el que es vol fer és una actuació de conservació i manteniment així com de posada en valor del castell i la muralla per tal de relacionar-los amb el mil·lenari de la ciutat. En primer lloc, s'haurien de fer uns treballs previs a les estructures ja existents com són les muralles i les torres. Després es construiran unes passarel·les per tal que els visitants puguin visitar tot el recinte amb una senyalització on s'explicarà tot el recorregut.

A l'entrar a l'edifici del castell hi haurà un espia de recepció de visitants on s'explicarà el que aniran a veure i es faran servir unes ulleres 3D per visualitzar la vida fa 2.000 anys en aquest punt. També es faran treballs arqueològics però no es plantejaran com una campanya arqueològica habitual sinó que serà més aviat un seguiment que consistirà en primer lloc en un desbrossament dels patis amb la idea que en un futur, un cop estigui acabada l'obra, es puguin fer intervencions posteriors.

Al davall del castell es vol construir un centre d'interpretació i punt de rebuda de visitants. També hi haurà una sala per dur a terme activitats culturals i una cafeteria amb vistes a la Vall de l'Ondara. Carulla ha remarcat que el pressupost total de l'obra és de 2,5 milions d'euros i sense la subvenció del ministeri no es podria fer.

tracking