SEGRE

TERRITORI SEGREGACIÓ

El pas de Torà i Biosca al Solsonès, només pendent que l'aprovin els dos plens

Entra en vigor la llei del Parlament que el farà possible després de les municipals del maig || Alcaldes del Solsonès qüestionen la urgència del procés de canvi i que s'hagi fet sense consultes

Josep Puig i Magí Coscollola, al Parlament el 7 de març.

Josep Puig i Magí Coscollola, al Parlament el 7 de març.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La segregació de Torà i Biosca de la Segarra per passar al Solsonès està pendent només que els plens dels dos ajuntaments la ratifiquin per majoria absoluta dels regidors. La llei que permetrà el canvi de comarca i de vegueria (de Lleida a la Catalunya central) entra avui en vigor i estableix que la incorporació de Torà i Biosca al Solsonès “es farà efectiva després de les eleccions municipals posteriors” al text, és a dir, després del 28 de maig. Els alcaldes dels dos municipis preveuen convocar en les pròximes hores un ple extraordinari per fer l’últim pas per al canvi de comarca, que es farà efectiu en dos mesos.

El primer edil de Torà, Magí Coscollola (ERC), va avançar que preveu convocar un ple el proper dia 30 per ratificar el canvi i el de Biosca, Josep Puig (Junts), ho farà el dilluns 27. El president del consell comarcal de la Segarra, Francesc Lluch (ERC), que ha mostrat en les últimes setmanes la seua oposició al canvi de comarca, va assegurar ahir que “hi ha dubtes sobre si el ple s’ha de convocar abans o després de les eleccions” del maig. Un canvi de composició dels ajuntaments podria alterar les majories, si bé el mateix text de la llei recull que els dos plens ho han aprovat en anteriors ocasions el 2010, 2015 i 2018.

També explica que al llarg de les últimes dècades s’ha intentat tramitar aquesta modificació comarcal i que el 2010 el ple del consell comarcal del Solsonès també va votar i va aprovar per majoria absoluta l’acceptació del canvi. Tanmateix, alcaldes del Solsonès consultats ahir van qüestionar tant la urgència del procés com la falta de referèndum, un fet que els edils justifiquen per la impossibilitat de celebrar-ho abans dels comicis del 28-M. La presidenta del consell del Solsonès, Sara Alarcón (ERC), va assegurar que no té “la certesa absoluta que tots els veïns de Torà i Biosca vulguin passar al Solsonès perquè no s’ha fet una consulta popular que ho corrobori.

El més lògic és que s’hagués fet abans d’abordar qualsevol pas institucional”.Josep Maria Casafont, alcalde de Navès (Junts), va dir que és necessària una consulta i va remarcar que el Solsonès és una comarca molt disseminada, mentre que Tora i Biosca tenen un nucli de població i requereixen un altre tipus de prestacions, la qual cosa obliga el consell a pensar en noves maneres de poder atendre aquests municipis. Va opinar que la tramitació ha estat precipitada “per a una decisió tan determinant”.El president del consell d’alcaldes i alcalde d’Olius, l’independent Antoni Márquez, va assenyalar que “crec que som els interessats i alguna cosa hauríem de dir”, respecte a aquesta iniciativa. Tant Márquez com Casafont van incidir que és necessari un estudi econòmic, financer i social profund sobre els serveis i atenció a les poblacions i què comportaria.

Entitats socials s’afegeixen a la petició d’un referèndum

L’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs, una entitat dedicada a la investigació i el debat a la Segarra, s’ha afegit a la petició d’un referèndum entre els veïns de Torà i Biosca per conèixer la seua postura en relació amb el canvi de comarca i de vegueria. De fet, considera “inadmissible” que no es consulti els veïns i lamenta l’“intent de desmembrament” de la comarca. La Segarra té actualment 23.601 veïns, per la qual cosa perdrà un 6% de la població (i un 20% de la superfície). Al contrari, la comarca del Solsonès, amb 13.600 veïns, guanyarà un 10 per cent de població amb el canvi.

tracking