SEGRE

El Parlament convalida el decret de sequera amb l'abstenció del PSC, JxCat, CUP i comuns

Permet a l'ACA suspendre durant 48 hores la captació d'aigua per a usos diferents de l'abastament de la població i augmenta les sancions

La cua del pantà d’Oliana el novembre de l’any passat.

La cua del pantà d’Oliana el novembre de l’any passat.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament ha convalidat el decret de sequera del Govern amb l'abstenció del PSC-Units, JxCat, CUP-NCG i En Comú Podem i els vots a favor d'ERC. Vox, Cs i PPC hi han votat en contra. La majoria de grups han retret al Govern que el decret arriba amb retard, l'han acusat de falta de planificació i han censurat que hagi actuat "sense consens ni diàleg". Tots els grups, menys ERC, han demanat tramitar el decret com a projecte de llei. El decret permet a l'ACA suspendre durant 48 hores la captació d'aigua per a usos diferents de l'abastament de la població quan aquest abastament perilli i recuperar pous en desús. També augmenta les sancions per danys al domini públic hidràulic quan es cometin en situacions d'alerta i emergència per sequera. El decret constata la "dràstica i generalitzada reducció de les precipitacions" i alerta que "les aportacions als rius que alimenten els embassaments s'han reduït a valors inferiors als mínims registrats el 1990". Davant el fet que "no és previsible que aquesta situació millori a curt termini", el Govern justifica el decret "per garantir un servei essencial com és l'abastament de poblacions".

La posició dels grups

El PSC ha lamentat que el Govern "no ha fet la feina quan tocava" i que el decret no aporta les solucions que cal a Catalunya per abordar els problemes "estructurals". La diputada socialista Sílvia Paneque ha criticat la "inacció i manca d'inversions" del Govern els darrers anys, així com la manca de diàleg amb els grups o entitats que fan gestió de l'aigua. També ha acusat l'executiu de "centrifugar responsabilitats" cap als municipis "com a culpables de la situació" quan, en canvi, la gestió de l'ACA és "deficient". Alhora, el grup de Salvador Illa ha demanat que s'apliqui un període de transitorietat abans d'aplicar el règim sancionador que preveu la llei.

Des de JxCat, el diputat Salvador Vergés ha retret al Govern que ha gestionat malament la sequera "en el fons i la forma". El grup ha criticat que el decret "és molt de sancionar i de multar, però molt poc d'acompanyar". "S'espera més d'una administració competent, no només que sàpiga castigar", ha criticat Vergés, que creu que el decret "aconsegueix quatre miserables litres d'aigua i fa emprenyar tothom". D'altra banda, Junts s'ha queixat que el consell executiu aprovi "unilateralment" un decret i que confiï en l'aprovació per part dels grups parlamentaris. "Han de venir pactats de casa i no governar a cop de decret, no funciona així", ho ha reblat el diputat, que ha dit que no han tombat el text "per responsabilitat".

El diputat de Vox Antonio Ramon López ha criticat que les mesures plantejades pel Govern són "ineficaces" i que "perjudiquen" els ciutadans. Per tot plegat ha assegurat que la política que fa l'executiu de Pere Aragonès és "brossa" perquè "tapa els escàndols, la corrupció i pensa a mantenir llocs", en contraposició a les mesures proposades per Vox, que ha defensat com a "política útil".

El diputat de la CUP-NCG, Dani Cornellà, ha insistit que el decret no és suficient ni "contempla la nova realitat" de l'escenari hídric. El grup ha lamentat que el Govern exigeixi a la ciutadania "que tanqui l'aixeta" i mentrestant posi sobre la taula un model de país que afavoreix la desaparició "de la poca aigua que ens queda", referint-se als macroprojectes. La CUP ha assegurat que participarà de la cimera sobre la sequera prevista per a divendres de la setmana que ve, però ha afirmat que "en unes hores no es resoldrà res". En la mateixa línia, el diputat ha demanat a l'executiu una taula de diàleg que "compti amb tots els sectors afectats".

El diputat d'En Comú Podem Lucas Ferro ha preguntat què s'ha fet en els últims 10 anys quan, segons ha dit, ja se sabia que s'arribaria en la situació actual de sequera "més tard o més d'hora". El diputat ha afirmat que la situació "podria ser millor avui" pel que fa al cicle de l'aigua i ha demanat que hi hagi un Govern "capaç de liderar un acord de país". En aquest sentit, ha defensat que de la cimera de partits que ha convocat el president Aragonès se n'ha de sortir amb un "acord valent per als pròxims anys". Pel que fa al PSC, els ha demanat que truquin als ajuntaments que governen per demanar-los que presentin el pla de sequera ja que n'hi ha, segons ha dit, que no ho han fet.

La diputada de Ciutadans Marina Bravo creu que el Govern podria haver pres mesures per arribar a la situació de sequera "més ben preparats" tot i admetre que no tota la culpa és de l'actual executiu perquè han rebut una "herència de 15 anys d'inacció". Segons la diputada, la solució per evitar restriccions d'aigua és clara: "Actuar, actuar i actuar. Invertir, invertir i invertir". Bravo ha explicat que el seu grup no està d'acord amb les sancions que inclou el decret als municipis que no compleixen i ha lamentat l'actitud del PSC. "Un 'no' del PSC podria haver tombat el decret. Però el PSC fa molt que ha escollir. No es pot ser soci i estar a l'oposició i no es pot enganyar la ciutadania. Si no els agrada el decret, votin que no", ha dit dirigint-se als diputats socialistes.

El diputat del PPC Daniel Serrano ha criticat que el Govern "ha anat tard" amb el decret i ha plantejat un pla d'actuació "insuficient". "El decret és el típic exemple de mala política reactiva, només reacciona quan tots els indicadors estan en vermell", ha denunciat. El diputat popular, que ha explicat que votaran en contra de la norma, ha lamentat que el decret no inclogui inversions i només plantegi restriccions i sancions "amb ànim recaptatori".

El diputat d'ERC Eugeni Villalbí ha fet una crida a la responsabilitat de tots els grups per convalidar el decret, que ha assegurat que és necessari davant la situació "d'emergència". "Cal aprovar-lo, però no aprovar-lo no ens posa millor per respondre a la crisi, no ens dóna més eines contra la sequera ni més temps per actuar", ha remarcat, i ha advertit que, de fet, "exposa més el país, els municipis, la gent i el territori als efectes dramàtics" de la sequera. En aquesta línia, ha demanat als grups parlamentaris que "defugin la irresponsabilitat i el negacionisme i abandonin el partidisme".

tracking