SEGRE

FAUNA SALVATGE

La Generalitat permet caçar conills tot l'any per reduir la plaga del pla de Lleida

Fins ara el període hàbil incloïa entre 8 i 10 mesos i la resta de l'any només es podien capturar amb permisos especials || Ara només s'exigiran durant alguns mesos en zones de protecció d'aus

Aplicació ahir de fosfur d’alumini en un tram de carretera entre Seròs i Aitona.

Aplicació ahir de fosfur d’alumini en un tram de carretera entre Seròs i Aitona.MIARNAU AGRITECNO SA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els conills es podran caçar tot l’any a les comarques del pla de Lleida, amb la finalitat de combatre la plaga que ocasiona greus pèrdues a l’agricultura. Així ho estableix la nova resolució de vedes per a la temporada 2023-2024, que la Generalitat va fer pública ahir. Fins ara, el període hàbil per capturar exemplars d’aquesta espècie era d’entre vuit i deu mesos.

La resta de l’any únicament es podia fer sota autoritzacions especials del departament d’Acció Climàtica, allà on aquests animals danyaven finques agrícoles. Ara aquest tipus de permisos només s’exigiran per a caces en zones d’especial protecció d’aus (zepa) fora del període general de caça menor, que va del 8 d’octubre del 2023 al 4 de febrer del 2024.Aquesta mesura s’aplicarà a les comarques de les Garrigues, el Pla d’Urgell, el Segrià i l’Urgell, en cinc àrees privades de caça de la Segarra i en catorze de la Noguera. Aquest territori està actualment en temporada de caça de conills.

Una altra novetat és que aquests animals es podran caçar cada dia de la setmana a tota la província de Lleida, a excepció del Solsonès i la Cerdanya. En aquestes dos comarques només es podran capturar en diumenges i festius no locals.La resolució de la Generalitat estableix un període que va del 15 d’abril al 15 d’agost, en el qual els caçadors no podran utilitzar gossos en les caces de conills a les comarques del pla de Lleida, i només se’ls permet l’ús d’escopetes, fures i xarxes. Aquesta restricció pretén evitar danys a les aus que nien al sòl durant l’època de reproducció.

Igual que en anys anteriors, es prohibeix la caça de guineus a les zones que pateixen danys per conills, ja que són depredadors naturals d’aquesta espècie. Aquestes mesures arriben mentre la Generalitat prepara la declaració d’emergència cinegètica per la plaga de conills a Lleida, que s’espera que entri en vigor a finals d’aquest mes.

Biocida en caus sota carreteres del Baix Segre

Personal de l’empresa Miarnau Agritecno va iniciar ahir l’aplicació de fosfur d’alumini en caus que els conills han excavat en talussos sota la carretera LV-7041 entre Seròs i Aitona.

Es tracta d’un biocida que mata conills sense enverinar-los i sense perill que substàncies tòxiques entrin a la cadena tròfica, ja que elimina l’oxigen dels caus. Avui està previst que prossegueixin amb un nou tram entre Aitona i Soses. Aquesta firma actua per encàrrec de la Generalitat, que la setmana passada va anunciar l’aplicació d’aquest biocida en carreteres per evitar que els conills proliferin als talussos, on els caçadors tenen prohibit disparar-los per motius de seguretat.

La normativa espanyola permet utilitzar aquesta substància per protegir infraestructures i fins i tot camps de golf, però prohibeix aplicar-lo en finques de cultius. Els agricultors del pla de Lleida, per la seua part, reclamen al Govern espanyol que permeti utilitzar-lo per combatre la plaga de conills que els danya les finques. Han formulat aquesta petició a través de la Generalitat i també directament davant de la subdelegació del Govern.

tracking