SEGRE

INICIATIVES PROJECTES

Pacte al Sobirà per eliminar ciment dels patis escolars, fer-los verds i obrir-los

Les Associacions de Famílies d'Alumnes dels set col·legis de la comarca volen fer més naturals aquests espais || El primer serà el de Llavorsí, que farà obres a l'estiu en col·laboració amb l'ajuntament

El pati de l’escola Àngel Serafí i Casanovas de Sort.

El pati de l’escola Àngel Serafí i Casanovas de Sort.AFAS DEL SOBIRÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) dels set col·legis del Pallars Sobirà volen convertir els actuals patis escolars, en els quals actualment predomina el ciment, en jardins verds i oberts a la ciutadania. Per fer-ho, han impulsat el projecte Patis verds, que pretén respondre al repte climàtic i millorar el benestar físic, emocional i de relacions de la canalla. Busquen sobretot naturalitzar la zona d’esbarjo, plantar arbres i vegetació per incrementar els espais verds i els punts d’ombra i refugi davant de la calor amb pèrgoles i tendals per millorar el confort tèrmic i crear diferents ambients naturals.

Aquest canvi també implica obrir noves possibilitats de joc renovant mobiliari i elements lúdics. Membres de les AFA del Sobirà van explicar que també es preveu guanyar sòl permeable com a jardí i que aquests es puguin obrir a la ciutadania fora de l’horari lectiu. “Els beneficis de tenir contacte amb la naturalesa en entorns escolars són únics i aquí al Sobirà predomina un esquema de pati de ciment on les pistes esportives tenen una gran rellevància”, van apuntar.

Un dels casos amb aquesta situació és el de l’escola Àngel Serafí i Casanovas de Sort, on “les temperatures fredes i l’ombra fan que el ciment es quedi gelat a l’hivern, i a la primavera i l’estiu el terra reverberi i transmeti molta calor”, van afirmar. Van afegir que la idea és unificar interessos i propostes de les diferents AFA impulsant actuacions que promoguin la transformació en espais verds allà on sigui necessari, ja que alguns ja tenen patis més verds o naturals. “Volem integrar els patis al col·legi amb la participació de tota la comunitat educativa.

El col·legi de Llavorsí ja compta amb un projecte aprovat en la línia de Patis verds i començaran les obres aquest mateix curs. Seran canvis que es portaran a terme durant els mesos d’estiu i el curs vinent estaran a punt per estrenar. L’alcalde de Llavorsí, Josep Vidal, va assegurar que serà el primer pati jardí de la comarca en el qual s’eliminarà el paviment.

Segons Vidal, també s’estudiarà obrir el pati a la ciutadania quan no hi hagi classes. El projecte Patis verds compta amb la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu, que aquesta setmana va organitzar una jornada a Llavorsí per donar a conèixer els beneficis del contacte amb la naturalesa i la importància de promoure aquest vincle en el projecte docent de les escoles. El director, Marc Garriga, va explicar que els centres poden demanar ajudes al parc en matèria d’educació per dur a terme les obres necessàries per “transformar els patis escolars”, va manifestar.

Jornada per informar els col·legisEl col·legi de Llavorsí ha acollit aquesta setmana una jornada informativa organitzada pel Parc Natural i les AFA del Sobirà per informar la comunitat educativa (direcció, docents, ajuntaments i famílies) i trobar una proposta unitària. Els assistents van conèixer altres projectes que s’han implementat amb èxit i membres del col·legi de Llavorsí van explicar la seua pròxima intervenció.

El pati de l’escola Àngel Serafí i Casanovas de Sort.

El pati de l’escola Àngel Serafí i Casanovas de Sort.AFAS DEL SOBIRÀ

tracking