SEGRE

SANITAT PROJECTE

Farmàcies donaran medicació a mida i setmanal a gent gran en 72 pobles

Pla pilot en el qual cada una la facilitarà a cinc de triats amb Atenció Primària

Núria Pera, la farmacèutica de la farmàcia Pera Ysac a Vilanova de la Barca, preparant un dels blísters que ofereix als seus clients.

Núria Pera, la farmacèutica de la farmàcia Pera Ysac a Vilanova de la Barca, preparant un dels blísters que ofereix als seus clients.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les 72 farmàcies dels municipis de Lleida amb menys de 1.500 habitants podran adherir-se a la iniciativa del Col·legi de Farmacèutics –una prova pilot subvencionada per la Diputació– en què cada una donarà a 5 avis la medicació personalitzada en blísters d'ús setmanal, a partir de l'1 de juny i durant sis mesos.

El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Lleida dotarà de blísters per planificar setmanalment la medicació les 72 farmàcies que són als pobles de la província amb menys de 1.500 habitants, a partir de l’1 de juny i durant sis mesos. El projecte és una prova pilot subvencionada per la Diputació que té per objectiu millorar l’adherència als tractaments de la gent gran, així com mantenir la viabilitat de les farmàcies rurals i frenar la despoblació als pobles petits.Farmacèutics, professionals de l’Atenció Primària i treballadors socials de cada municipi seguiran criteris mèdics, psíquics i socials per elegir cinc pacients que rebran voluntàriament aquests Sistemes Personals de Dosificació (SPD). Es prioritzaran les persones de més de 70 anys que prenguin més de cinc medicaments cada dia.Els professionals dels establiments que vulguin sumar-se al programa rebran la formació del departament de Salut per administrar aquests SPD.

Els pastillers, finançats per Venalink i Obra Social La Caixa, són d’un sol ús i setmanal. Els usuaris aniran a buscar-los cada set dies i estaran així més controlats pels farmacèutics, que podran valorar les millores quant a la seua adherència a la medicació.La gerent del col·legi, Mònica Brusau, assegura que “tot i que encara estem en una fase inicial, estem rebent una bona acollida” i opina que el projecte hauria de formar part de la cartera de serveis de Salut. “Una bona adherència estalvia molts recursos al departament”, assegura en aquest sentit.

La farmàcia Pera Ysac, a Vilanova de la Barca, és una de les que s’han sumat al projecte. Ja oferien el servei dels SPD pel seu compte a un preu “simbòlic”, però celebren la iniciativa. La titular, Núria Pera, valora que “és un servei que s’hauria de regularitzar com un d’oficial de farmàcia”. A la província de Lleida hi ha 201 farmàcies.

Més d’un terç (72) estan en municipis de menys de 1.500 persones. Aquests tenen una mitjana de 766 habitants, que en dificulta la viabilitat. Són centres privats però desenvolupen una funció pública i essencial, per la qual cosa el 98% de la població en té un allà on viu.

S’han d’autofinançar, i la majoria de farmacèutics són autònoms. De fet, el 34% de les que són en aquests pobles no tenen treballadors. Mentre que els consultoris mèdics d’aquestes localitats atenen una mitjana de 10 hores a la setmana, les farmàcies obren 37 hores, la qual cosa les converteix en un referent sanitari i social.

tracking