SEGRE

AIGÜES SEQUERA

La CHE veu lògic que l'Urgell demani més aigua de la Pallaresa, però veu difícil abordar-ho ara

Recorda que implicarà alterar la concessió d'Endesa i destaca la importància de la modernització || Revisa les restriccions aplicades al regadiu i n'anuncia més si no plou prou els mesos d'abril i maig

La junta d’explotació del Segre es va reunir ahir a Mollerussa.

La junta d’explotació del Segre es va reunir ahir a Mollerussa.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Confederació Hidrogràfica l’Ebre veu “lògica” i de “sentit comú” la petició dels regants del Canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues d’incrementar l’aportació d’aigua de la Pallaresa a l’Ur-gell, ja que té més reserves d’aigua que els pantans del Segre (280 a 99 hectòmetres). El cap d’Explotació de la CHE, Ramon Lúquez, va recordar tanmateix que aquesta harmonització de cabals serà costosa des del punt de vista administratiu perquè comportarà “reajustaments concessionals” en detriment de la dotació d’Endesa, principal usuària de la Pallaresa, on explota quatre centrals hidroelèctriques. També va assenyalar que “la modernització de l’Urgell ajudarà molt”.

El cabal que deixarà de turbinar Endesa s’hauria de compensar. Actualment, la Pallaresa proveeix poc més de 20.000 hectàrees de l’Urgell (de 70.000) a través del canal Auxiliar i els regants demanen incrementar l’aportació fins a 69 hectòmetres cúbics anuals per alliberar-los del Segre. Aquesta acció permetria garantir aigua per al Segarra-Garrigues, que ara per ara rega 11.000 hectàrees però està dissenyat per a unes 68.000.

Consultada després de la junta d’explotació, Endesa va assenyalar que, per la sequera, l’ús agrícola de l’aigua és prioritari i que des del pantà de Camarasa es garanteix el cabal ecològic del Segre i altres usos fins a l’Ebre. Ramon Lúquez va assistir ahir a la junta d’explotació del Segre i la Pallaresa a Mollerussa, on va recordar que la situació en aquesta conca “és molt dolenta”. Les reserves de neu han caigut de nou un 22% en una setmana i ara sumen 185 hectòmetres.

Oliana i Rialb en tenen 99 més. “Segons evolucionin els mesos d’abril i maig” pel que fa a pluges i aportació del riu, va afegir, s’adoptaran noves restriccions al regadiu. Actualment ja apliquen gran part de les limitacions previstes en el pla de sequera del Segre, entre d’altres, la reducció de la dotació d’aigua (un 40%) i més vigilància.

Va assegurar que el proveïment a la població està garantit ja que li reserven en tot cas 35 hectòmetres cúbics d’aigua d’Oliana i Rialb. Per la seua part, el Segarra-Garrigues ha demanat 18,5 hectòmetres per a aquesta campanya i va defensar ahir que la majoria de cultius són cereal d’hivern, que consumeixen menys aigua. Ahir es va celebrar també la junta d’explotació de la Noguera Ribagorçana i l’Éssera, que compta entre els principals usuaris els regants de Pinyana i l’Aragó i Catalunya.

En el primer cas, confien acabar la campanya després de l’estiu amb “certa normalitat”. En el segon, han iniciat el reg amb restriccions i se n’aplicaran més si no plou.

La Generalitat licitarà el reg de la Conca de Tremp a finals d’anyLa consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, es va comprometre ahir a licitar a finals d’any les obres d’ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp perquè comencin el 2024.

Els treballs han de permetre passar de les actuals 1.800 hectàrees de regadiu a 4.500. També actualitzar el sistema, ja que la infraestructura que proveeix actualment els regants té més de cent anys.Jordà va afirmar que aquest projecte és un “deute històric flagrant” i que ha de contribuir a garantir el relleu generacional, augmentar la productivitat i fer un ús més eficient de l’aigua. El projecte costarà 54 milions i la Generalitat assumeix el 70%.

Els regants pagaran 4.000 € per hectàrea. El president dels regants, Josep Durany, va dir que el reg podria estar acabat després de dos anys d’obres.

La junta d’explotació del Segre es va reunir ahir a Mollerussa.

La junta d’explotació del Segre es va reunir ahir a Mollerussa.JOAN GÓMEZ

tracking