SEGRE

ENERGIA LOCAL

Reclamen suport a la Generalitat per evitar que desapareguin les elèctriques municipals

L'Associació de Municipis per l'Energia Pública demana “protegir-les” mitjançant acords amb la companyia energètica del Govern || Una desena de municipis lleidatans subministren electricitat a 6.000 veïns

L’assemblea de l’AMEP celebrada ahir a la Llotja de Lleida.

L’assemblea de l’AMEP celebrada ahir a la Llotja de Lleida.PAERIA DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP) reclama suport a la Generalitat per evitar que desapareguin les companyies elèctriques municipals. A les comarques lleidatanes només en queden una desena que donen llum a uns 6.000 veïns, i una ja es troba en via de desaparició. L’AMEP proposa “protegir-les” mitjançant acords de col·laboració amb L’Energètica, l’empresa pública que el Govern català va constituir a finals del 2022.

Aquesta proposta es va formular ahir a Lleida, en l’assemblea d’aquesta entitat que reuneix 117 municipis i entitats catalanes, entre els quals els ajuntaments de Lleida ciutat, Balaguer, Tàrrega, Tremp i d’uns altres tretze municipis de la província, així com l’Associació de Micropobles. L’AMEP defensa el desenvolupament de xarxes de distribució elèctrica públiques com a alternativa al model energètic actual, en mans d’empreses privades. L’entitat considera que això afavoriria des de la transparència cap als consumidors fins a la creació de comunitats energètiques locals per produir electricitat de fonts renovables.

Tanmateix, aquesta proposta es formula en un moment en què la tendència a les comarques de Lleida és just la contrària: cada vegada hi ha menys línies elèctriques de propietat municipal i estan passant a mans privades.L’exemple més recent és el de l’entitat municipal descentralitzada (EMD) d’Isil i Alós. Aquest mateix mes ha adjudicat en concurs a una distribuïdora privada dels poc més de 2 quilòmetres de cablatge públic que dona llum al poble d’Alós. Per la seua part, l’ajuntament de Llimiana preveu treure a subhasta la xarxa de distribució elèctrica municipal i que cada veí triï la seua companyia comercialitzadora.

L’antiga companyia elèctrica d’aquest municipi haurà de desaparèixer a partir de llavors, amb la qual cosa només en quedaran nou a les comarques lleidatanes: les d’Albatàrrec, Almenar, Montoliu de Lleida, Ponts, Salàs de Pallars, Sudanell, Talarn, Tírvia i Torres de Segre. Les creixents obligacions que estableix una normativa estatal cada vegada més complexa i exigent dificulten la continuïtat de la gestió elèctrica municipal.El president de l’AMEP, Carles Caballero, va afirmar que l’elèctrica pública de la Generalitat hagi de contribuir a “mantenir les quotes de sobirania energètica” dels ajuntaments que tenen companyies elèctriques públiques i xarxes de distribució municipals. Van inaugurar l’assemblea l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el regidor de Transició Ecològica, Jaume Rutllant.

Pueyo va afirmar que “la descentralització i la democratització de l’energia amb conceptes cada vegada més presents en la mentalitat de la ciutadania i les institucions”. En la jornada es van presentar estudis per avalar el control públic de la distribució elèctrica.

tracking