SEGRE

TERRITORI SEGREGACIÓ

Unanimitat en el ple de Biosca per passar de la Segarra al Solsonès

L'alcalde afirma que és un dia “emotiu i històric després de 13 anys de reivindicacions” || L'ajuntament de Torà també preveu donar llum verda avui al canvi de comarca

El ple de Biosca que va ratificar el canvi de comarca va atreure veïns i mitjans de comunicació.

El ple de Biosca que va ratificar el canvi de comarca va atreure veïns i mitjans de comunicació.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els cinc edils de l’ajuntament de Biosca, tots de JxCat, van ratificar per unanimitat ahir al migdia la voluntat de passar de la Segarra al Solsonès. Això implica passar de la vegueria de Lleida a la de la Catalunya Central. L’alcalde, Josep Puig, va qualificar el ple com a “emotiu i històric després de 13 anys de reivindicacions”.

Per a Puig, l’objectiu ara és “aconseguir els ajuts que la Segarra i Lleida no ens podien donar, perquè no els tenia, i que sí que té la Catalunya Central". L’alcalde va assegurar que Biosca “és un municipi amb moltes masies deshabitades, tenim un problema greu i formant part de la Catalunya Central podrem resoldre’l”. “La nostra és una lluita contra la despoblació”, va recalcar.

La sessió amb prou feines va durar 5 minuts. El secretari va llegir l’acta de l’adscripció i els edils van votar. Van assistir a la sessió mitja dotzena de veïns, a més de l’alcalde de Torà, Magí Coscollola, i tres edils d’aquesta localitat.

També va ser-hi present el director dels serveis territorials d’Administració Local de la Catalunya Central, Ferran Martínez. Aquest va reconèixer que s’havia reunit amb els dos alcaldes, però va declinar fer declaracions sobre el tema.Per la seua part, Coscollola espera que avui els 9 edils de Torà (4 d’ERC, 3 de Junts i 2 de Primàries) ratifiquin el pas d’aquest municipi de la Segarra al Solsonès. Va admetre que, si bé després de les eleccions municipals es produirà el canvi, serà un procés lent.

Coscollola considera que la llei estableix que amb la ratificació tingui lloc el canvi d’adscripció “perquè la llei s’ha fet amb aquesta voluntat política”. Per al president del Consell de la Segarra, Francesc Lluch, hi ha una altra possible interpretació, segons la qual els consistoris sorgits de les municipals haurien de ratificar de nou el canvi de comarca. Si fos així, el traspàs al Solsonès podria quedar ajornat fins al 2027, ja que els consistoris votarien a les municipals del 28 de maig com a pobles de la Segarra i no s’integrarien al Solsonès fins al següent mandat.

Lluch va apuntar que el traspàs serà llarg, va dir que al contracte de serveis socials li queden quatre anys i que el servei de recollida de residus estarà vigent dos anys més.

tracking