SEGRE

Tàrrega tindrà un centre d'acollida de refugiats únic a Catalunya

Amb una capacitat per a 200 persones, ocuparà una superfície de 9.200 metres quadrats i costarà 10 milions d'euros

Un moment de la visita del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, a Tàrrega.

Un moment de la visita del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, a Tàrrega.Subdelegació del govern espanyol a Tàrrega

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha anunciat aquest divendres la construcció d'un Centre d'Acollida de Protecció Internacional (CAPI) a Tàrrega. Amb una capacitat per a 200 persones, s'aixecarà en una superfície de 9.200 metres quadrats que és propietat de la Sareb. L'equipament comptarà amb espais comuns, menjador i aules per fer tallers així com espais esportius dissenyats pel COE. Es farà amb una inversió de 10 milions d'euros en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'executiu espanyol amb finançament dels Next Generation. El ministre ha dit que s'ha escollit Tàrrega per la solidaritat que ha mostrat amb els refugiats arran de la guerra a Ucraïna.

El CAPI de Tàrrega serà de moment l'únic existent a Catalunya. Els terrenys on es construirà estan entre els carrers de Roger de Llúria i Forn dels Càntirs i la plaça de Rafel Casanova, al sector nord del nucli urbà. La licitació del projecte de les obres està prevista per al quart trimestre de 2023. Les obres podrien estar enllestides el segon trimestre de 2025 amb posada en servei el tercer trimestre de mateix any. Escrivá ha assenyalat que el CAPI de la capital de l'Urgell reunirà els "estàndards més alts" a nivell internacional quant a l'acollida de persones asilades i garantirà la capacitat d'acollida segons les necessitats actuals i futures.

Els terrenys on es construirà el centre estan entre els carrers de Roger de Llúria i Forn dels Càntirs i la plaça de Rafel Casanova / Google Maps

L'atenció bàsica que prestarà el CAPI de Tàrrega a les persones residents inclou també la manutenció i l'atenció sanitària i psicològica. Però el ventall de serveis és molt més ampli, especialment pel que fa a la formació com és el cas de l'escolarització de menors, homologació de titulacions, orientació professional, alfabetització informàtica, classes de llengua, tallers d'integració i activitats esportives, entre d'altres. Tot plegat per donar suport i acompanyar el procés d'integració social.

En aquest sentit, el centre suposarà la creació de 15 a 20 nous llocs de treball directes (personal públic i ONGs) a més d'uns altres 40 d'indirectes (neteja, bugaderia, seguretat, restauració i subministraments) amb un fort impacte econòmic al territori ja que mitjançant la contractació de personal i de proveïdors es pretén fomentar ocupació i creixement econòmic.

Els espais comuns del CAPI inclouen menjador, aules per a tallers i actes, i habitacions dobles, triples i adaptades a persones de mobilitat reduïda, algunes de les quals tindran comunicació entre si per fer-les ampliables a unitats familiars amb més membres. A més, les intal·lacions disposaran de zones verdes per activitats a l'aire lliure i espais esportius per a infants i joves.

Fruit del conveni que el ministeri ha signat per promoure l'esport als centres d'acollida, el Comitè Olímpic Espanyol (COE) col·laborarà en el disseny dels espais esportius del CAPI de Tàrrega, que a més dels residents també podran ser utilitzats pels veïns de la zona.

tracking