SEGRE

ACOLLIDA EQUIPAMENT

Tàrrega tindrà un centre d'acollida de refugiats internacional amb 200 places

El ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions construirà a Tàrrega un centre d'acollida de protecció internacional (CAPI), que és un servei d'atenció social dirigit a persones refugiades que hagin sol·licitat asil. De moment, serà l'únic que hi haurà a Catalunya i un dels onze en funcionament o anunciats a tot l'Estat.

El subdelegat, Jose Crespín, amb l’alcaldessa, el ministre (2n per la dreta) i els regidors Esqué i Caro.

El subdelegat, Jose Crespín, amb l’alcaldessa, el ministre (2n per la dreta) i els regidors Esqué i Caro.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central construirà un centre d’acollida de protecció internacional (CAPI) per a persones refugiades a Tàrrega. Les instal·lacions, pressupostades en més de 10 milions d’euros, s’ubicaran al solar de l’antiga fàbrica Zero, en uns terrenys de 9.200 metres quadrats (actualment propietat de la Sareb) situats entre els carrers Roger de Llúria i Forn dels Càntirs, just darrere de la plaça de Rafael Casanova.

El centre podrà acollir fins a 200 persones que hagin sol·licitat asil, segons va anunciar ahir el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una visita a la capital de l’Urgell. La previsió és que entri en funcionament a finals del 2025 i que les obres comencin aquest mateix 2023 amb un termini d’execució d’any i mig. Es tracta de l’únic CAPI projectat a Catalunya fins ara. Escrivá va explicar que s’ha escollit Tàrrega perquè busquen “un equilibri territorial així com ajuntaments amb una sensibilitat particular per la inclusió i la integració social i pel suport als immigrants”.

Per la seua part, l’alcaldessa, Alba Pijuan, va destacar que “es tracta d’un projecte molt important per a la nostra ciutat que permetrà donar acollida a persones sol·licitadores d’asil que fugen de situacions complexes als seus països com a persecució política o un conflicte bèl·lic”.

Es tracta d’un centre d’acollida temporal, amb estades de 6 a 18 mesos. Durant la seua permanència se’ls proporcionarà formació educativa i laboral per integrar-los socialment al país d’acollida. També està prevista la manutenció i l’atenció sanitària i psicològica així com escolarització de menors, homologació de titulacions, orientació professional, alfabetització en informàtica, classes de llengua i activitats esportives.

L’edifici inclourà aules per a tallers i actes així com unes instal·lacions esportives d’alt nivell dissenyades pel Comitè Olímpic Espanyol. Aquestes últimes podran ser utilitzades pels veïns de Tàrrega. El centre ocuparà entre 15 i 20 persones de forma directa i una quarantena més de forma indirecta.

Quatre CAPI en funcionament i set més d’anunciats

La construcció d’un CAPI a Tàrrega s’emmarca en les actuacions previstes en la “inversió 5 del component 22 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència” (Next Generation), l’objectiu de les quals és l’ampliació del sistema d’acollida de refugiats de protecció internacional, que passarà de les actuals 400 places a 5.700 de noves a tot l’Estat espanyol.

Els centres en funcionament, ara denominats CAR (Centre d’Acollida de Refugiats) estan situats a Madrid (Vallecas i Alcobendas), Sevilla i Mislata (València), mentre que de moment se n’han anunciat set de nous, denominats CAPI (Centre d’Acollida de Protecció Internacional), entre els quals hi ha el de Tàrrega, l’únic de Catalunya. La resta es construiran a Sòria, Mèrida, Valladolid, Vitòria, Parayas (Cantàbria) i Azuqueca de Henares (Guadalajara). La idea amb què treballa el Govern central és que hi hagi almenys un CAPI en cada autonomia, segons va revelar a Tàrrega el ministre Escrivá.

L’ajuntament convoca els veïns el dia 12 per informar-los

L’ajuntament de Tàrrega convocarà una reunió informativa amb els veïns el dimecres 12 d’abril, a les 19.00 hores, al consistori, per explicar el projecte. Segons l’alcaldessa, Alba Pijuan, ho farà al costat de tècnics del ministeri d’Inclusió, impulsor del projecte, perquè puguin conèixer-ho detalladament i resoldre tots els dubtes que puguin sorgir. Segons va assenyalar Pijuan, “Tàrrega és una ciutat d’acollida, com s’ha demostrat recentment amb l’arribada de refugiats ucraïnesos”. De fet, el ministre Escrivá també va posar de relleu la tasca feta per Tàrrega amb els refugiats procedents d’Ucraïna.

El subdelegat, Jose Crespín, amb l’alcaldessa, el ministre (2n per la dreta) i els regidors Esqué i Caro.

El subdelegat, Jose Crespín, amb l’alcaldessa, el ministre (2n per la dreta) i els regidors Esqué i Caro.LAIA PEDRÓS

tracking