SEGRE

PROVEÏMENTS RAMADERIA

L'ACA avisa de retallades dràstiques d'aigua a granges del Solsonès si la sequera persisteix

Al sistema Ter-Llobregat, competència de la Generalitat i en estat d'excepcionalitat des del març || Les restriccions podrien ser de fins un 50% en el consum i els alcaldes carreguen contra el decret

El pantà de Siurana.

El pantà de Siurana.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va advertir ahir que, en cas de mantenir-se l’actual escenari de sequera, caldrà aplicar retallades dràstiques a les granges dels sis municipis del Solsonès afectats per l’estat d’excepcionalitat de les conques internes i sotmesos a les mesures del decret aprovat per la Generalitat el mes passat. Aquests sis municipis són Solsona, Clariana de Cardener, Pinós, Riner, Olius i Navès. Els cinc primers són dins de la Mancomunitat d’Aigües del Solsonès i l’últim en la del Berguedà.

Tots estan integrats al sistema Ter-Llobregat, a les conques internes, amb greus problemes d’escassetat. Segons va indicar el president de la Mancomunitat, Daniel Rovira, el director de l’ACA, Samuel Reyes, li va comunicar que aquestes retallades podran comportar una reducció del 30% en el consum d’aigua a les granges en un primer escenari “no gaire llunyà”, i que podria arribar al 50 per cent si la situació s’agreuja. “Això comportaria, lògicament, una limitació als caps de bestiar en cada explotació.” Rovira va puntualitzar que serà necessària una col·laboració amb la conselleria d’Acció Climàtica per determinar com i quan s’haurà d’actuar i quines mesures compensatòries s’aplicaran, per la qual cosa caldrà abordar reunions quan finalitzin les vacances de Setmana Santa.El decret de sequera del Govern, ja en vigor, estableix una dotació de 230 litres per habitant i dia però és poc concret en el subministrament als animals de les granges i a l’activitat ramadera, prioritària en una comarca com el Solsonès on no hi ha regadiu i l’activitat industrial es limita a la capital, Solsona, i altres nuclis de població.

A Olius hi ha uns 1.000 habitants i la cabana de bestiar és d’uns 60.000 porcs. A Pinós, menys de 300 veïns però hi ha granges de pollastres de grans dimensions i el nombre de porcs s’acosta als 50.000. Aquesta circumstància ha fet que molts alcaldes arremetin contra un decret “que es mereix un zero en previsió”.

Estableix que no es pot gastar aigua per a neteja i manteniment de les instal·lacions, “la qual cosa es contradiu amb la llei de Benestar Animal que estipula que els animals han d’estar sempre en bones condicions”. A més, és difús i “no defineix quanta aigua ha de consumir un pollastre, una vaca o un porc, qüestions que s’haurien de matisar i detallar”, van coincidir

Molts alcaldes asseguren que el decret mereix un suspens per no definir consums en ramaderia

Rovira va indicar que, de moment i segons els càlculs dels tècnics de l’ACA, el proveïment al bestiar de les granges del Solsonès està garantit, encara que aquesta és una situació que pot canviar en qüestió de dies si no es registren precipitacions d’importància. El president de la Mancomunitat va recordar que l’organisme ja té una conducció que l’enllaça amb la zona de la comarca que depèn de la gestió de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), amb la qual es podria arribar a un acord.

Els raiers no poden escapar-se de l’escassetat d’aigua

Els raiers de Coll de Nargó preparaven ahir les basses per celebrar aquest dissabte el primer descens pel Segre a la primavera. Els organitzadors van decidir l’any passat deixar de fer-ho a l’agost, després d’anys en què la falta de cabal havia obligat a retallar el trajecte. Confiaven a disposar de més aigua per navegar a l’abril, en ple desglaç.

Tanmateix, la greu sequera que manté el riu en situació d’emergència des de fa gairebé un any també els obligarà aquesta vegada a escurçar el descens. Serà de menys d’un quilòmetre, quan esperaven recórrer entre tres i quatre quilòmetres. Ahir el Segre portava onze metres cúbics per segon al seu pas per la Seu (vegeu les claus).El president de l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre, Àlex Ferrer, va explicar que tornaran a fer un recorregut “curt, igual que en les últimes edicions”, condicionats per la sequera.

Ferrer va recordar les baixades en les quals havien arribat a recórrer “entre 3 i 4 quilòmetres”, no es fan “com a mínim des de fa vuit anys”, va assegurar.Aquesta baixada serà la primera des que els Raiers van ser declarats Patrimoni Immaterial de la Unesco el 2022. L’associació treballa per tenir a punt les dos basses, que tenen deu troncs en cada tram. La plaça de l’ajuntament és plena des de dilluns de troncs que, amb ofici i destresa, els raiers de l’associació aniran muntant i lligant fins divendres.

El Govern permet omplir a l’estiu les piscines municipals

El Govern ha fet efectives les mesures contra la sequera previstes en les conques internes malgratles discrepàncies de l’oposició. Lleida pertany, tret dels sis municipis del Solsonès, a la conca de l’Ebre. Encara que no es va arribar a un consens per la negativa del PSC a una moratòria del règim sancionador i de Junts a donar suport a un pacte amb els socialistes, el Govern aplicarà mesures plantejades com que les piscines comunitàries, municipals o “similars” es puguin omplir aquest estiu (el decret de sequera ho prohibia) i 50 milions més per als ajuntaments per a obres que millorin els proveïments.

Membres de l’associació i veïns munten aquests dies les embarcacions a Coll de Nargó.

Membres de l’associació i veïns munten aquests dies les embarcacions a Coll de Nargó.C.SANS

tracking