SEGRE

EMERGÈNCIES PREVENCIÓ

La sequera ja impedeix utilitzar la Llosa del Cavall per extingir incendis

Està al 25,5% de la capacitat i els avions dels Bombers no poden carregar pel baix nivell || Revisen embassaments públics per una campanya que serà complexa

Imatge de l’estat de la Llosa del Cavall fa unes setmanes.

Imatge de l’estat de la Llosa del Cavall fa unes setmanes.@NADIAHG7-@LASEQUERADEL22

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els avions dels Bombers de la Generalitat ja no poden carregar aigua al pantà de la Llosa del Cavall, al Solsonès, per extingir incendis forestals a causa de la sequera. El baix nivell permetrà que només els helicòpters puguin carregar aigua. Ara emmagatzema 20,37 hectòmetres cúbics i està al 25,5% de la seua capacitat.

El pantà de la Baells està en la mateixa situació i el pantà de Sau (ambdós a Barcelona) pot sumar-se a aquesta llista. El cap dels Mitjans Aeris dels Bombers, Francesc Serra, va assegurar que “l’aigua arribarà sempre, encara que en determinats casos pot tardar més”. “És cert que els avions tenen una capacitat superior, d’un total de 3.000 litres, però també ho és que mentre aquests mitjans fan la seua rotació, els helicòpters poden anar i tornar a carregar a les basses tres vegades”, va comentar Serra.

Val a recordar que al Solsonès també es troba el pantà de Sant Ponç. Els Bombers s’enfronten aquest estiu a una de les campanyes més complexes en anys. Les elevades temperatures, l’acumulació de vegetació al sotabosc i la llarga sequera que Catalunya arrossega des de fa més de 30 mesos han encès totes les alarmes.

En aquest sentit, el subcap dels GRAF dels Bombers, Jordi Castellví, va demanar que la societat “minimitzi” el consum d’aigua davant de la situació de sequera i l’impacte que aquesta pot tenir en l’“efectivitat” en eventuals episodis d’incendis forestals. A més, de les 1.600 basses públiques que hi ha repartides pel territori i que el cos utilitza per omplir els camions i també els helicòpters, n’hi ha 200 que es troben fora de servei per avaries i altres factors que no estan estrictament relacionats amb la sequera. De les altres 1.400, les que es proveeixen d’aigua procedent d’aqüífers o fonts naturals, es troben “per sota de la seua capacitat”, segons Jordi Castellví.

A més, abans que comenci de forma oficial la campanya d’incendis, que s’avança a l’1 de juny i no al dia 15 d’aquell mes, el cos du a terme una sèrie de proves per avaluar l’estat dels punts de càrrega. “Ens hem avançat, habitualment les fèiem al mes de maig”, va afirmar el subcap dels GRAF.

Ribagorçana i Segre, entre el 35 i el 17% de reserves

Les conques internes es troben en situació d’excepcionalitat, mentre que a la conca de l’Ebre el riu Segre està en emergència des de fa 10 mesos i la Noguera Ribagorçana, en prealerta.

Els pantans del Segre, Oliana i Rialb disposen d’un 17,5% de les reserves, amb 85 hectòmetres cúbics, dels quals 35 són per a proveïments, amb la qual cosa en queden 50 per a regadius. A la Ribagorçana, Escales, Canelles i Santa Anna sumen 382 hectòmetres (un 36 per cent). Només Santa Anna ha guanyat una mica de reserves en una setmana.

tracking