SEGRE

INICIATIVES CANVI CLIMÀTIC

Les Garrigues impulsa la primera xarxa comarcal de refugis climàtics

Per ara, 21 ajuntaments s'afegeixen a la iniciativa i ofereixen 27 establiments

La Biblioteca Marquès d’Olivart de les Borges, un dels refugis.

La Biblioteca Marquès d’Olivart de les Borges, un dels refugis.ALBERT GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Gairebé tots els municipis de les Garrigues s’han unit per fundar la primera xarxa comarcal de refugis climàtics. Es tracta d’una iniciativa que pretén promocionar els equipaments públics que serveixen per refugiar la població i protegir la salut davant de les futures onades de calor pel canvi climàtic. La xarxa s’encarregarà de coordinar la sol·licitud d’ajudes públiques que els ajuntaments necessitin per al seu condicionament i, quan estiguin operatius, difondre un mapa comarcal amb totes les ubicacions i les seues característiques.

Aquesta xarxa ha estat impulsada per la nova oficina de Transició Energètica del consell comarcal i integra de moment 21 ajuntaments de les Garrigues. La sala República d’Arbeca, la biblioteca de les Borges Blanques, la sala polivalent de Bellaguarda, el centre cívic de Vinaixa, l’escola de la Granadella, el sindicat de Tarrés i la Llar del Productor de Castelldans són alguns dels 27 equipaments que ja formen part d’aquesta xarxa. Només l’Albagés, la Pobla de Cérvoles i Puiggròs estan pendents d’adherir-s’hi, encara que s’obre la porta a empresaris i veïns que vulguin incloure equipaments privats a la xarxa, com bars, restaurants o cases rurals.

Els refugis climàtics han de complir uns estàndards, com estar condicionats amb una temperatura màxima de 26 graus, una humitat d’entre el 40 i el 60 per cent, aigua potable, zona de descans i de lleure i protocols coordinats amb els serveis d’emergències. La seua disponibilitat serà a demanda. Per complir els requisits, gairebé tots els consistoris s’han adherit a la línia d’ajudes que la Generalitat ha obert per sufragar, primer, el cost de la redacció de projectes de rehabilitació i, posteriorment, el de la seua execució.

Gairebé tots els equipaments estaran operatius l’estiu del 2024.

tracking