SEGRE

UA i CDA repeteixen resultats a Aran i Vergés serà de nou síndica

Unitat d'Aran s'imposa una altra vegada amb nou dels 13 representants al Conselh

La síndica Vergés, entre Paco Boya (a la dreta) i Juan Antonio Serrano, de nou alcalde de Vielha.

La síndica Vergés, entre Paco Boya (a la dreta) i Juan Antonio Serrano, de nou alcalde de Vielha.U.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Unitat d’Aran i Convergéncia Aranesa van repetir ahir resultats al Conselh Generau i es van consolidar com les dos úniques formacions amb representació. Van revalidar els mateixos escons per terçons i Maria Vergés va igualar la majoria absoluta que Paco Boya va aconseguir per a Unitat d’Aran l’any 2019. Serà de nou síndica, amb nou dels 13 conselhèrs, i tindrà al ple quatre representants de Convergéncia Aranesa.

Vergés ocupa la Sindicatura d’Aran des de l’any 2020, quan va substituir Boya, que va ser nomenat secretari general per al Repte Demogràfic. Anteriorment, el govern aranès havia estat en mans de Convergéncia, amb l’històric síndic Carlos Barrera, mort l’any passat, al capdavant de l’executiu local durant vint anys de forma interrompuda.Ni Aran Amassa-AM ni el Partit Renovador d’Arties i Garós no van aconseguir representació a Aran. El PRAG havia tingut un conselhèr entre 1999 i 2015 i ahir va obtenir 91 vots, davant els 97 del 2019, els dos insuficients per aconseguir representació.

Quant a Aran Amassa, ahir va obtenir la primera alcaldia, que també és la primera per a ERC a la Val d’Aran, de la mà de la cantautora Alidé Sans, la candidata més votada a Bausen. A tota la vall Aran Amassa-AM va registrar 498 vots, davant els 2.279 d’Unitat d’Aran i els 1.626 de Convergéncia.Vergés tindrà de nou entre mans una fàcil governabilitat. La seua contrincant, Ròsa Maria Salgueiro, ha mantingut resultats malgrat el repte de rellevar Barrera i de quedar al marge de partit d’àmbit català com va ocórrer en el passat amb CiU, amb la qual es presentaven a les eleccions en coalició.

Unitat d’Aran sí que manté el seu acord electoral amb el PSC i revalidarà també l’escó de la Diputació.Vergés té davant de si diversos reptes després d’un mandat condicionat per la pandèmia i les necessitats socials que va obligar a cobrir. Un d’aquests és la inauguració de la segona residència per a la tercera edat, ubicada a Les, després d’anys d’espera i que la de Vielha registri llistes d’espera que obliguen, segons el partit a l’oposició, que la gent gran se n’hagi d’anar de la vall per aconseguir una plaça de residència.La reforma de l’Espitau de Vielha als 40 anys de la seua inauguració i un impuls a l’autonomia aranesa es presenten com els objectius més grans de la síndica per als propers quatre anys.Pel que fa a la llei d’Aran, la síndica afirma que només s’ha desplegat un 30% de la del 1991, encara que el 2015 es va aprovar la seua actualització. “Cap traspàs no està ben dotat, assenyala”.

D’altra banda, l’habitatge s’ha perfilat en els últims anys com el pitjor problema dels veïns de la vall per l’elevat preu dels lloguers, que s’ha disparat amb la creació de la figura dels habitatges d’ús turístic. La nova llei espanyola de l’habitatge, que contempla la figura de zones tensades, pot influir en la regulació d’aquest sector.

tracking