SEGRE

ELECCIONES

El sobiranisme podria perdre fins a set de les deu capitals on governa a Lleida

Només tenen presència garantida als governs de Tàrrega, Solsona i les Borges Blanques || Poden presidir en minoria a Sort i participar en pactes a Cervera, Mollerussa, Balaguer i el Pont de Suert

Vidal, al centre, amb els números 2 i 3 de la candidatura d’ERC, Ester Guarné i Kevin Bruque.

Vidal, al centre, amb els números 2 i 3 de la candidatura d’ERC, Ester Guarné i Kevin Bruque.R.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’independentisme pot perdre fins a set de les deu capitals on ara governa a Lleida. Els partits sobiranistes només tenen presència garantida als governs de Tàrrega, Solsona i les Borges, on qualsevol combinació possible inclou ERC, Junts o, en les dos primeres, la CUP. Al marge d’aquests ajuntaments, els independentistes podrien governar en minoria a Sort i participar en aliances a Cervera, Mollerussa i el Pont de Suert.

A Balaguer, on el PSC va ser la força més votada, els republicans proposen un ampli acord per desbancar els socialistes. ERC, Junts i la CUP de Balaguer van descartar ahir pactar amb el PSC. Això limita les opcions a un govern de socialistes sense independentistes o una aliança d’aquests contra el PSC.

Al Pont de Suert, Junts descarta pactar per governar. Això deixa via lliure a un consistori liderat per l’agrupació d’electors Tothom, en minoria, o amb el suport d’ERC o del PSC.A Tàrrega, les opcions poden passar per un govern presidit per Junts, en solitari o pactant amb una altra formació, o bé una reedició de l’actual aliança d’ERC, PSC i la CUP, entre altres opcions que inclouen sempre sobiranistes. Pel que fa a Cervera, on el PSC és la força més votada, guanya pes la possibilitat d’un pacte amb Junts per governar la Paeria i també el consell de la Segarra.

A Mollerussa, un acord entre Pacte Local, PSC i PP seria l’única combinació per a una majoria sense Junts, ERC i la CUP. Qualsevol altra opció de pacte exigiria comptar-hi

El PSC desbancarà Junts i ERC a Lleida, la Seu i Tremp, mentre que UA manté Vielha

A l’espera de pactes a les cinc capitals sense majoria absoluta, el PSC ha desbancat Junts i ERC a la Paeria de Lleida i Tremp. També a la Seu, on és la força més votada i la resta descarta pactar amb ella o amb la resta de formacions.

Junts inicia contactes amb ERC i el PSC per governar la Diputació

Junts i Impulsem van corroborar ahir que han iniciat contactes per formar govern a la Diputació amb ERC i el PSC. Després de convertir-se en la primera força a la corporació provincial amb deu escons, van assegurar que només contemplen acords que els atorguin la presidència. Tanmateix, les dos formacions van afirmar que encara no està decidit a quina de les dos correspondria aquest càrrec, ni tampoc el repartiment d’escons a la Diputació ni als consells comarcals. El president de Junts a Lleida, Eloi Bergós, i el secretari general d’Impulsem, Manel Solé, van celebrar l’“èxit” d’aquesta aliança i es van mostrar disposats a mantenir-la a les eleccions generals.

Vidal no se’n va i proposa un pacte per desbancar el PSC a Balaguer

L’alcalde en funcions de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal (ERC), va proposar ahir un pacte sobiranista per arrabassar l’alcaldia al PSC, que va guanyar a l’obtenir 6 dels 17 edils de la Paeria. L’acord implicaria els 10 regidors de Junts (3), ERC (3), Treballem per Balaguer (3) i CUP (1).

La majoria absoluta s’obté amb 9. Vidal va instar els juntaires a liderar aquest pacte al ser la segona força més votada i va avançar que, si prospera, ell no formarà part del govern perquè suposaria “pervertir el sentit del vot”. ERC va perdre 6 edils i es va quedar amb 3. Això va portar Vidal a posar el càrrec a disposició del partit, però l’assemblea li va mostrar suport “unànime”. Va assegurar que “hem rebut un vot de càstig”, encara que “ens devem a la ciutadania que ens ha fet confiança”.La líder del PSC, Lorena González, va afirmar que “el que contundentment ha votat Balaguer” és que ella sigui alcaldessa. “Vidal no accepta la derrota i aposta per fer un govern de perdedors”, va dir.

Va assenyalar que Miquel Pueyo (ERC) “va perdre Lleida per menys i va assumir la seua responsabilitat”. La candidata de Junts, Gemma Trilla, va dir que “veiem una alternativa sobiranista” i valoraran la proposta. Maria Carme Núñez (CUP), va dir que decidirà l’assemblea. Les dos van descartar pactar amb el PSC. L’alcaldable de Treballem per Balaguer, Guifré Ricart, va dir que “escoltarem tothom” i “valorarem la millor opció per a Balaguer”.

tracking