SEGRE

PATRIMONI HISTÒRIC

L'orgue de la catedral de Solsona, ja restaurat i a punt per sonar

El restaurador Albert Blancafort toca l’orgue restaurat.

El restaurador Albert Blancafort toca l’orgue restaurat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’orgue de la catedral de Solsona està a punt per tornar a sonar després de quatre anys de treballs per restaurar-lo. L’instrument, que data de l’any 1853, ha tornat al seu emplaçament original i serà beneït i inaugurat aquest diumenge. Rehabilitar-lo ha suposat una inversió de 700.000 euros.

El restaurador que se n’ha encarregat, Albert Blancafort, va destacar que “és un dels pocs orgues d’escola catalana que es van salvar de la Guerra Civil” i que tant la seua estètica neoclàssica com la seua sonoritat fan d’ell una peça “única”. La restauració ha suposat netejar i reparar els més de tres mil tubs que conformen aquest instrument, així com fabricar un nou pedaler de 27 notes. L’antic només en tenia nou.

Aquests treballs es van iniciar l’any 2019 i ara, quatre anys després, el president de la Comissió Orgue de Solsona, el sacerdot Lluís Grifell, es va mostrar satisfet amb el resultat.Abans d’aquesta actuació per rehabilitar l’orgue de Solsona, l’instrument havia patit un greu deteriorament. L’última intervenció per conservar-lo va tenir lloc durant la dècada dels anys quaranta del segle passat. Tenia tubs doblegats i el fum dels ciris i l’exposició al sistema de calefacció havien arribat a perjudicar el so de l’orgue.

tracking