SEGRE

URBANISME COMISSIÓ DEL PIRINEU

Ampliació a l'abocador de l'Alt Urgell per millorar el reciclatge de brossa orgànica

Més superfície a la planta de compostatge per elaborar adob orgànic de més qualitat i reduir pudors || L'Urgell posa en marxa un altre projecte per millorar també les seues instal·lacions a Tàrrega

Imatge d’arxiu de l’abocador de la Mancomunitat d’Escombraries a l’Alt Urgell.

Imatge d’arxiu de l’abocador de la Mancomunitat d’Escombraries a l’Alt Urgell.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’abocador de l’Alt Urgell s’ampliarà per millorar el reciclatge de les escombraries orgàniques. La comissió d’Urbanisme del Pirineu ha donat aquesta setmana l’aprovació a un projecte per augmentar la capacitat de la planta de compostatge del complex de Benavarri, al municipi de Montferrer i Castellbò. Aquesta obra permetrà emmagatzemar durant més temps aquests rebutjos per convertir-los en compost, fet que contribuirà a reduir les pudors que desprenen i farà possible elaborar un fertilitzant orgànic de més qualitat amb aquest material.

La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet impulsa el projecte. Aquesta entitat gestiona les escombraries dels municipis del nord de l’Alt Urgell i és la propietària de l’abocador de Benavarri, que rep els residus urbans de tota la comarca. També l’utilitza la Mancomunitat Meridional, que agrupa el sud de la comarca.

Després de rebre l’aprovació de la comissió d’Urbanisme, el promotor espera iniciar les obres aquest mateix any i completar-les en un termini d’uns tres mesos.L’ampliació aprovada per Urbanisme permetrà guanyar 500 m2 de planta de compostatge. Això possibilitarà que el procés per generar adob orgànic a partir de residus passi de les deu setmanes actuals a tretze. Així ho va explicar el gerent de la Mancomunitat d’Escombraries, Jordi Vilaró, que va indicar que amb aquesta actuació “millorarem la qualitat del producte durant el procés de tractament, perquè serà més madur i reduirem l’olor”.

La inversió necessària per a això ascendeix a uns 500.000 euros, que aportarà en la seua totalitat la Generalitat a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet promou aquestes obres amb ajuts de la Generalitat

Per la seua banda, el Consorci per a la Gestió dels Residus Urbans de l’Urgell ha iniciat la tramitació d’un altre projecte per millorar la planta de compostatge comarcal ubicada a Tàrrega. Se sotmetrà a informació pública durant un període d’un mes abans de rebre l’aprovació definitiva, i es planteja mesos després que l’ARC atorgués subvencions per valor de més d’un milió d’euros per a aquest equipament.El mes de juliol passat, se li va concedir una ajuda per adquirir maquinària amb què tombar el compost i millorar així el seu procés de maduració (374.905 euros) i també per a una nova línia de selecció i separació del material orgànic (784.740 euros).

En suspens quatre grans centrals solars al Pallars Jussà

Urbanisme ha deixat en suspens quatre de les cinc grans centrals solars al Pallars Jussà que es van sotmetre aquesta setmana a l’aprovació d’aquest organisme de la Generalitat.

La comissió territorial del Pirineu ha acordat suspendre l’aprovació definitiva de les plantes fotovoltaiques de Costa Gran i Les Alzineres, les dos a Isona i Conca Dellà, on sumaven 68 megawatts (MW) de potència i una superfície de més de 108 hectàrees entre les dos. A Talarn, han quedat també en suspens l’aprovació definitiva de la central solar d’Els Mallols, de 2,1 MW i 6,2 hectàrees, mentre que la comissió ha emès un informe per a la tramitació del projecte de la planta fotovoltaica d’El Juncar, de 42 MW. Finalment, Urbanisme va deixar també en suspens l’aprovació definitiva de la planta fotovoltaica Neret, de 35 MW de potència i 50 hectàrees de superfície al terme municipal de Tremp.

tracking