SEGRE

El sector turístic de Lleida va patir una incidència menor per la covid-19 que el de la resta de Catalunya

Un estudi també determina que el sector de la restauració del Segrià és el que es va veure més afectat per la pandèmia

Un grup de persones fent una baixada de ràfting al Parc del Segre de la Seu d'Urgell

El sector turístic de Lleida va patir una incidència menor per la covid-19 que el de la resta de CatalunyaMarta Lluvich / Albert Lijarcio

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector turístic de la demarcació de Lleida va patir un impacte molt significatiu per la covid-19, si bé la seva incidència va ser menor que a la resta de Catalunya i la seva recuperació ha estat més ràpida. Així ho determina un informe elaborat per la Càtedra de Turisme d'Interior i de Muntanya de la Universitat de Lleida (UdL) elaborat a instància del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. A escala territorial, l'Urgell, el Solsonès i el Segrià són les comarques més afectades per la pandèmia i el sector de la restauració del Segrià en va ser el més perjudicat. La majoria de sectors turístics han recuperat el nombre de treballadors que tenien abans de la pandèmia però el de la restauració i serveis turístics en menor mesura.

Segons l'informe, els turistes provinents de la mateixa demarcació de Lleida, així com de la resta de Catalunya, han tingut un creixement destacat, mentre que els visitants de la resta de l'estat espanyol i el turisme internacional, van disminuir.

El turisme en general va ser un dels sectors que es van veure clarament perjudicats per la crisi sanitària de la covid-19 i a Lleida hi va haver disminució de vendes, la necessitat d'aplicar mesures d'ocupació temporals i una disminució en l'arribada del nombre de turistes i visitants des de març del 2020 fins al 15 de desembre de 2022, data en què van finalitzar les restriccions, requisits i controls per viatjar a Espanya. Malgrat aquesta situació, la demarcació va ser una de les destinacions turístiques que van patir menys l'impacte econòmic per la crisi sanitària i al mateix temps la que ha tingut una recuperació més ràpida.

El sector dels allotjaments és el que més ha patit les conseqüències de la pandèmia, sobretot amb l'arribada de turistes espanyols, francesos, europeus i de fora d'Europa, ja que l'arribada d'aquests grups va baixar bastant, en l'ordre d'entre un 30 i un 52%. El sector també ha destacat que per estar ben preparats de cara al futur, s'han de reforçar els canals digitals, millorar i aplicar noves estratègies d'internacionalització, millorar la gestió de riscos, implantar protocols de seguretat sanitària i, sobretot, rebre formació en aspectes com el teletreball i les noves tecnologies, gestió financera i comptable, plataformes de comercialització, xarxes socials, idiomes i sostenibilitat.

L'impacte en els negocis i les vendes ha estat majoritàriament negatiu, amb més de dos terços dels empresaris enquestats indicant un impacte molt negatiu. Tot i així, aproximadament un terç de les empreses han aconseguit mantenir el mateix volum de facturació o fins i tot augmentar-lo. Pel que fa a l'ocupació, la majoria de les empreses, van aplicar ERTEs temporalment durant la pandèmia, però actualment la majoria han recuperat el mateix nombre de treballadors que tenien abans de la covid-19. Algunes empreses fins i tot han augmentat la seva plantilla.

tracking