SEGRE

SEQUERA REGADIUS

L'Urgell donarà aigua del Principal del 12 al 21 per salvar els fruiters

Primer torn de supervivència només per a arbratge pel tancament del canal el 25 d'abril || Queixes dels pagesos de cereal i farratge per la demora dels ajuts

Un pou perforat en una finca de Golmés per regar arbres fruiters.

Un pou perforat en una finca de Golmés per regar arbres fruiters.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’aigua tornarà a circular pel Canal Principal d’Urgell per a reg a partir de dilluns vinent dia 12 fins al 21 d’aquest mes per a la supervivència dels arbres. Així ho va aprovar ahir la junta de govern de la comunitat de regants, segons va explicar el director general de l’organisme, Xavier Díaz. Es tracta del primer torn de reg que circularà durant 10 dies pel Principal des del seu tancament el passat 25 d’abril, una mesura sense precedents en la història del canal.

L’aigua es distribuirà per les boqueres mitjançant una nova pauta de distribució en funció de la superfície de les finques, alhora que se subministrarà cabal per als proveïments, fixat en 2 metres cúbics per segon. Díaz va indicar que, amb les actuals reserves, es preveu donar un segon torn a mitjans de juliol que s’acordarà en la pròxima assemblea del canal prevista per a primers de juliol. “Tenim garantits dos regs, no es pot avançar res més amb les actuals reserves”, va assegurar referint-se a la possibilitat de regar cereal o farratge.

A finals del mes passat la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre va imposar el repartiment de l’aigua d’Oliana i Rialb i va establir 12,5 hectòmetres cúbics per regar 9.000 ha del Canal d’Urgell i 2 per al Segarra-Garrigues, dotació que aquest últim va considerar insuficient per a les seues 4.000 ha. Diversos presidents de col·lectivitats van assumir que “atesa la situació als embassaments, el primer és assegurar les plantacions d’arbres. No es pot pensar en cultius de cereal o farratges”. Tanmateix, alguns es van mostrar crítics amb el retard per fer peritatges i quantificar danys ja irreversibles, en determinar ajuts i agilitzar la seua concessió.

L’Estat ratifica subvencions fixades pel Consell de Ministres La Diputació Permanent del Congrés dels Diputats va aprovar ahir el Reial Decret llei de mesures urgents en matèria agrària i d’aigües per fer front a la prolongada situació de sequera. L’Estat va garantir les ajudes directes per fer front a la sequera establertes al decret que el Consell de Ministres va aprovar el passat 11 de maig malgrat l’avanç de les eleccions generals al 23 de juliol. Estableix ajudes per a tot l’Estat que ascendeixen a 276,7 milions destinades al camp i 355 per al sector ramader i cinc a l’apicultura que el sector creu insuficients i reclama més diners de la Unió Europea.

tracking