SEGRE

Cau un grup especialitzat en robatoris a cases d'urbanitzacions, diverses d'elles en municipis de Lleida

La banda estava formada per un clan femení xilè que actuava amb les seves parelles i altres persones

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal de set persones a qui s’atribueixen almenys 27 robatoris, 23 robatoris amb força a l’interior de cases d’urbanitzacions situades en diverses localitats catalanes i 4 robatoris a Santander. La banda estava formada per un clan familiar femení de Xile que actuava amb les seves parelles sentimentals i altres persones. A més dels 27 robatoris descrits, també van intentar robar en una casa a Bilbao. L’Ertzaintza els va detenir després que un veí els alertés però durant la fugida van envestir els vehicles policials i van ferir lleument un policia. La banda es desplaçava des de Xile per fer campanyes de robatoris i després tornar al seu país amb un major estatus criminal. La investigació va començar a l’inici del 2023, quan es va detectar un augment dels robatoris amb força amb les mateixes característiques a l’interior de cases habitades. Per cometre els robatoris feien servir vehicles de lloguer, fins a set mentre va durar la investigació. Utilitzaven el mateix i només el canviaven en cas que algun veí els detectés. Cada integrant tenia una tasca assignada.

Es desplaçaven amb el cotxe de lloguer a zones d’urbanitzacions per seleccionar cases aïllades o cometre els robatoris. Un cop fixat l’objectiu, es dedicaven a analitzar les diverses formes d’accés i les mesures de seguretat del domicili, a banda d’assegurar-se que no hi hagués altres cases properes. Les dones del grup s’encarregaven de les tasques de control i vigilància mentre que els homes cometien el robatori a l’interior de les cases pel mètode de l’escalament o amb l’ús de palanca per fracturar portes o finestres. Ja al domicili, el seu objectiu era sempre buscar joies, diners en efectiu, electrodomèstics i dispositius electrònics. Acostumaven a dur gorra per dificultar la seva identificació i un dels lladres portava una motxilla per emportar-se tots els objectes sostrets.

El grup va actuar a poblacions de comarques d’arreu de Catalunya: Bages (Sant Fruitós de Bages, Navarcles, Sant Salvador de Guardiola i El Pont de Vilomara), Anoia (La Pobla de Claramunt, Igualada, Piera, Masquefa), Berguedà (Gironella), Solsonès (Solsona), Urgell (Agramunt), Pla d’Urgell (Ivars d’Urgell), Pla de l’Estany (Banyoles), Baix Llobregat (Collbató, Corbera de Llobregat), Conca de Barberà (Santa Coloma de Queralt), Alt Penedès (Plana de les Torres), el Lluçanès (Prats de Lluçanès) i Vallès Occidental (Palau de Solità i Plegamans, Rellinars).

En un moment de la investigació es va establir un equip conjunt amb la Policia Nacional. A l’equip conjunt també hi participava l’agregat policial de la PDI, la Policia d’Investigacions de Xile. Aquest grup criminal es dedicava a aquesta tipologia delictiva des de feia molt de temps i actuava tant a Catalunya com en d’altres punts de l’Estat. El seguiment dels integrants del grup organitzat va permetre la detenció ‘in fraganti’ de tres dels lladres després d’haver entrat a robar en dues cases unifamiliars de Sant Fruitós de Bages. Durant la detenció, un dels integrants va fugir i se’l va detenir després d’un seguiment a peu camp a través.

Després d’aquesta detenció, el 24 de maig es van dur a terme entrades i escorcoll en sis domicilis dels investigats a les poblacions de Blanes, Barcelona, Badalona i L’Hospitalet de Llobregat. Durant les entrades es van intervenir diversos objectes i documentació que relacionava els investigats amb els robatoris i es van detenir tres integrants més del grup. Entre els objectes intervinguts hi havia 75 rellotges d’alta gama, joies d’or i amb pedres precioses, bosses i perfums de luxe, a més de diners en efectiu. La Policia Nacional va detenir dues persones més. En total, el balanç de detencions és de vuit, cinc homes i tres dones d’entre 25 i 36 anys, tots amb nombrosos antecedents a Xile. Després de passar a disposició judicial, set d’ells han ingressat a presó. Durant la investigació els agents han pogut determinar que el grup havia enviat prop de 50.000 euros via empreses d’enviaments de diners a Xile.

Una de les detencions

Una de les detencionsCME / CNP

tracking