SEGRE

La intel·ligència dels EUA i experts veuen Corea del Nord darrere de l'atac cibernètic

Ja ha afectat prop de 300.000 ordinadors

Una desena d'empreses sud-coreanes estan afectades pel ciberatac global.

La intel·ligència dels EUA i experts veuen Corea del Nord darrere de l'atac cibernèticEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Funcionaris de la intel·ligència dels Estats Units i experts vinculats al sector privat sospiten que pirates informàtics de Pyongyang són darrere de l’atac cibernètic mundial llançat divendres passat i que ha afectat prop de 300.000 ordinadors, d’acord amb The New York Times.

Segons el rotatiu novaiorquès, alguns dels codis utilitzats en el "ransomware" WannaCry coincideixen amb els utilitzats en atacs informàtics nord-coreans passats, com el de 2014 a Sony, encara que no es tracta d’una prova definitiva de la implicació de Pyongyang ja que pirates d’altres països podrien estar copiant aquest mètode.

L’empresa californiana de seguretat informàtica Symantec ha identificat en una versió de WannaCry el codi d’atacs al banc central de Bangla Desh el 2016, a bancs polonesos a inicis d’any o a Sony Pictures Entertainment en retaliación (represàlia) per "The Interview", una sàtira del líder nord-coreà, Kim Jong-un.

Symantec va detectar en el passat l’origen d’atacs informàtics als Estats Units, Corea del Nord o Israel. Conforme al Times, funcionaris de la intel·ligència nord-americana tenen els mateixos indicis que Symantec, i investigadors tant de Google com de la firma russa Kaspersky han confirmat les similituds del codi. Tanmateix, tots matisen que les pistes no són definitives.

El "ransomware" WannaCry aprofita per propagar-se una vulnerabilitat del sistema operatiu Microsoft detectada per l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels EUA els detalls de la qual van robar i van airejar a l’abril pirates informàtics.

WannaCry exigeix un pagament en la moneda digital bitcoin per recuperar l’accés als ordinadors i ha afectat a almenys 150 països, i colpejat a centres de salut al Regne Unit, grans empreses a França i Espanya, la xarxa ferroviària a Alemanya, organismes públics a Rússia o universitats a la Xina.

tracking