SEGRE

La Junta Electoral ordena obrir un expedient sancionador contra Catalunya Ràdio

Per la vulneració del principi de neutralitat política al programa "El Matí"

Mònica Terribas

La Junta Electoral ordena obrir un expedient sancionador contra Catalunya RàdioCCMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral Central (JEC) ha ordenat a la Junta Provincial de Barcelona que incoï expedient sancionador contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per la vulneració del principi de neutralitat política en el programa matinal de Catalunya Ràdio, "El Matí". En dos resolucions, la JEC dóna la raó al PP en el seu recurs a la decisió de la Junta de Barcelona de desestimar la seua denúncia contra la cobertura informativa del programa "El Matí" dels passats 28 i 30 de novembre.

En concret, la JEC es refereix al comentari editorial "La Portada" que realitza cada dia la presentadora Mònica Terribas i del contingut del qual fa "directament responsable" la cadena pública. Segons la Junta, en aquest comentari es reflecteix un "to partidista i electoralista obertament favorable a aquelles formacions polítiques" que afirmen que existeix una repressió injusta sobre el govern legítim de Catalunya". A més fa una "al·lusió jocosa" a anteriors resolucions de la Junta Electoral Central i manté la idea implícita que existeix "una repressió estatal de l’independentisme català" fent responsables d’ella a determinades formacions polítiques.

Per a la JEC, aquest discurs posa un espai radiofònic públic "al servei" de les candidatures independentistes i en contra de la resta, que produeix una vulneració dels principis de neutralitat informativa i de pluralisme polític que els mitjans de comunicació de titularitat pública han de respectar en períodes electorals.

En un altre comentari, la presentadora també carrega contra el PP i Ciutadans per negar-se a obrir una comissió d’investigació parlamentària sobre l’actuació policial de l’1 d’octubre i critica els senadors del PP que van resultar afavorits amb el premi d’un cupó acabat en el número 155. "El contingut d’aquest discurs no és, en cap manera, neutra, sinó que reflecteix, tot ell, una invectiva de to partidista i electoralista, obertament crítica i reprovatòria", critica la JEC.

La Junta Electoral Central contradiu així l’argument de la Junta Provincial de Barcelona, que assegura que l’editorial manca d’incidència electoral rellevant perquè considera que no excedeix del to crític "que pot acompanyar a una descripció de les notícies ocorregudes". A més i, a diferència de l’exposat en l’anterior resolució de la Junta de Barcelona, la JEC remarca que no correspon al denunciant, en aquest cas el PP, "la càrrega" d’indicar quina és la manera en què, durant el període electoral, s’ha de modular la llibertat d’informació i d’expressió dels mitjans de comunicació públics. Per tot això, la Junta Electoral Central estima el recurs presentat pel PP i revoca l’acord adoptat per la Junta Electoral Provincial de Barcelona per considerar que el programa denunciat "va vulnerar els principis de neutralitat informativa i pluralisme polític" que consagra l’article 66.1 de la LOREG. Insta la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que adopti les mesures necessàries per evitar que es puguin continuar conculcant els principis de neutralitat informativa i ordena a la Junta Electoral de Barcelona que procedeixi a incoar expedient sancionador contra els responsables de l’emissió.

tracking