SEGRE

ENTREVISTA DOCUMENTAL

«Els problemes d'avui vénen per la hiperconcentració urbana»

«Els problemes d'avui vénen per la hiperconcentració urbana»

«Els problemes d'avui vénen per la hiperconcentració urbana»LUA MULTIMEDIA

Creat:

Actualitzat:

Lleida TV emetrà demà dilluns (20.45 hores, redifusió a les 23.30) el documental Cultivo Talento, dirigit pel periodista Manuel Campo Vidal (Camporrells, 1951), en què viatja per l’Espanya buidada explicant la història d’emprenedors que creen riquesa amb productes naturals i artesanals. Campo Vidal mostra les raons de persones que decideixen quedar-se, dels que tornen després d’anys d’emigració o d’aquells que arriben disposats a viure en un poble, en molts casos a punt de desaparèixer del mapa. Històries que també ha traslladat al llibre La España vaciada, a la venda aquesta setmana que ve.

Després de viatjar 3.000 quilòmetres pel món rural, entén les macrourbs d’avui dia?

A Espanya hi ha hagut un excés de despoblació i ara un excés d’hiperconcentració en grans ciutats com Madrid, Barcelona, València, Sevilla... i part dels problemes actuals s’expliquen per aquesta concentració de població, pel poc respecte al medi ambient i perquè no teníem la idea que una pandèmia podria assolar tothom i, quan ha arribat, ens ha agafat en les pitjors circumstàncies.

És una tendència la ‘repoblació’ del camp i la muntanya?

Hi ha indicis de moviments en aquest sentit, malgrat que encara són febles. He pogut comprovar amb un recorregut per tot el país, des d’Aineto, al Pirineu d’Osca, fins a San Lucas de Barrameda, o de Lleó a Terol o Extremadura, que hi ha dos característiques fonamentals. D’una banda, internet i la connexió digital, que és absolutament imprescindible; i per una altra, la part important d’una plataforma logística com Correus Market, que permet als emprenedors la promoció i l’entrega dels seus productes. A mi, aquest viatge m’ha omplert d’esperança.

Quin és el cas més singular que ha conegut?

Doncs el més curiós és el de Castellseràs, un poble a prop d’Alcanyís, a Terol, que amb tot just 800 habitants avui disposa de vuit botigues de comerç electrònic. Fa una dècada, el govern aragonès va impartir-hi un curs d’internet i hi va haver gent que es va posar en marxa i va veure que, a més d’escriure’s per internet, es podia vendre i això ha creat una escola d’empreses de comerç electrònic.

I al Pirineu?

El poble d’Aineto estava abandonat i, d’una manera una mica bucòlica, un grup de joves universitaris es va decidir a recuperar-lo. Ara hi ha diverses cases obertes i també l’escola, i venen a Jaca una cervesa artesanal que produeixen allà.

Allò natural contra allò artificial serà el lema del futur?

Així és, i sobretot allò saludable. Hi ha més salut en una muntanya del Pirineu que en un gran ciutat o passejant per un hort que en un autobús atapeït. Això ja ho sabíem, però no passava res. Ara està passant i d’aquí aquest replantejament.

tracking