SEGRE

PATRIMONI ART

L’Acadèmia Mariana restaura el seu retaule gràcies als fidels

Miguel Ángel Herrero, Gerard Soler i Ximo Company, ahir davant del retaule restaurat.

Miguel Ángel Herrero, Gerard Soler i Ximo Company, ahir davant del retaule restaurat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’oratori de l’Acadèmia Mariana ja llueix retaule restaurat. I ho fa gràcies, majoritàriament, als fidels que amb els seus donatius (en mà o a través d’un compte bancari) han aconseguit uns 30.000 euros per a aquesta causa, que pràcticament suposa tot el pressupost del treball que ha dut a terme el Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) de la UdL i que s’acosta als 36.000 euros. Amb això s’ha pogut fer una neteja de la peça en profunditat, recuperar la policromia i l’or originals, adobar les esquerdes i fissures que hi havien aparegut amb el pas del temps i reparar peces trencades del retaule, que està presidit per una escultura de la Verge Blanca d’estil neogòtic de finals del segle XIX (vegeu el desglossament).

“Ha estat una actuació modèlica, perquè el rector ens va advertir a temps, així que tenim retaule per a uns quants anys”, va explicar ahir Ximo Company, director del CAEM, durant la presentació dels treballs de restauració. “Jo veia coses que estaven malament i al final hi havia més mal del que semblava a simple vista”, va assegurar el rector de l’oratori, Gerard Soler, que també va confirmar que compten amb una aportació de la Diputació. “Presentava patologies que afectaven la part estètica, sobretot si es mirava de prop”, va reconèixer Miguel Ángel Herrero, restaurador del CAEM.

Una obra de finals del segle XIXEl retaule de la Verge Blanca presideix l’oratori situat a la segona planta de l’Acadèmia Mariana. És d’estil neogòtic de finals del segle XIX, obra d’Hermenegild Jou. El 1936 va quedar completament destruït, però es va reconstruir als anys 40 gràcies a la família Borràs. “És de les millors peces que hi ha a la Catalunya occidental pel que fa a neogòtic”, va assegurar Ximo Company, director del CAEM. La inauguració oficial de la restauració del retaule serà dissabte, a partir de les 12.00 hores, amb una missa presidida pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez.

tracking