SEGRE

LITERATURA GUARDONS

Premien Pep Coll en un saló del llibre al Pirineu francès

Per la traducció publicada a França de ‘Dos taüts negres i dos de blancs’

Pep Coll va rebre l’any passat a Manresa el premi Amat-Piniella per la seua novel·la d’èxit.

Pep Coll va rebre l’any passat a Manresa el premi Amat-Piniella per la seua novel·la d’èxit.

Creat:

Actualitzat:

El gran èxit de públic i crítica de l’última novel·la de Pep Coll, Dos taüts negres i dos de blancs, que no ha parat de rebre premis i elogis des que va sortir al mercat a finals d’agost del 2013, ja ha traspassat també la frontera pirinenca. L’escriptor pallarès va rebre ahir un dels premis literaris del Salon du Livre Pyrénéen, la setena edició del qual se celebra aquest cap de setmana a Bagnères-de-Bigorre, una localitat del departament francès de l’Alt Pirineu propera a Lourdes i enclavada entre dos pics mítics del Tour de França, el Tourmalet i l’Aspin. Pep Coll va rebre un dels quatre guardons d’aquest certamen literari per la traducció al francès de la novel·la en la qual va recrear els crims reals que van tenir lloc a Carreu, al Pallars Jussà, el 1943, quan un matrimoni i les seues dos filles van ser cruelment assassinats per uns masovers veïns.

La novel·la va aparèixer publicada a França el juny de l’any passat amb el títol Quatre cercueils, deux noirs et deux blancs, traduïda per Edmon Raillard i editada per Actes Sud. Abans de rebre el premi, Coll va protagonitzar un cafè literari per parlar d’una novel·la de la qual el mateix festival literari francès va definir el seu autor com el “Truman Capote del Pirineu”, destacant així les coincidències amb la popular novel·la A sang freda, en la qual als anys seixanta l’escriptor nord-americà també va retratar a través de la ficció uns sagnants fets reals. La docuficció literària de Coll també es converteix en tota una metàfora de l’ambient de traïcions i revenges que va dominar el país durant els primers anys de la postguerra.

Nova distinció per a una obra molt demanada en bibliotequesEl nou guardó rebut per Pep Coll a França se suma a una llarga llista de distincions per a aquesta novel·la que va publicar el 2013. Aquell any va rebre el Premi Nacional de la Crítica; el 2014, el Premi Crexells i el Setè Cel, que convoca l’ajuntament de Salt, a Girona, i l’any passat, el Joaquim Amat-Piniella, que convoquen l’ajuntament de Manresa i Òmnium Cultural. També va ser elegida el 2013 com la millor novel·la pels socis de l’Ateneu Barcelonès i els lectors del Consorci de Biblioteques de Barcelona i de Catalunya. I en els últims anys és una de les obres més sol·licitades en préstec a les biblioteques públiques de les comarques de Lleida.

tracking