SEGRE

RECONEIXEMENTS LLETRES

Nobel insòlit per a Bob Dylan

Per primera vegada a la història dels premis, el guardó de literatura es concedeix a un cantautor || Sorpresa entre els assistents per la decisió malgrat ser un nom recurrent els últims anys

El músic i compositor nord-americà, en una de les seues actuacions recents.

El músic i compositor nord-americà, en una de les seues actuacions recents.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El músic, cantant i poeta nord-americà Bob Dylan va ser reconegut ahir amb el Premi Nobel de Literatura. El seu nom va ser anunciat per Sara Danius, secretària de l’Acadèmia Sueca, i va generar multitud d’expressions de sorpresa entre els assistents a la decisió, malgrat que ja havia estat considerat candidat en anys anteriors. El jurat li va atorgar el guardó per crear “una nova expressió poètica de la música popular americana”. A més, segons l’Acadèmia, la seua versatilitat artística integra, en part, tècniques de la pintura i l’escriptura. Les reaccions es van succeir també a les xarxes socials, a favor, en contra i de sorpresa, no en va es convertia en el primer cantant que rebia el Nobel de Literatura. La seua elecció va deixar fora noms que sonaven a les quinieles prèvies com el sirià Adonis o el japonès Haruki Murakami, entre d’altres. L’última vegada que el guardó va recaure als EUA va ser el 1993, quan el va obtenir l’escriptora afroamericana Toni Morrison.

Dylan va nàixer a Minnesota el 1941 però amb 20 anys es va traslladar a Nova York i va començar a actuar a clubs i cafès del Greenwich Village.Entre els seus treballs destaca Bringing It All Back Home i Highway 61 Revisited, publicats el 1965, Blonde on Blonde, del 1966, i Blood On The Tracks, del 1975. La seua productivitat va continuar amb Oh Mercy (1989), Time Out Of Mind (1997) i Modern Time (2006), considerades obres mestres. El realitzador D. A. Pennebaker va documentar la seua vida sobre l’escenari a la icònica cinta Do not Look Back (1967). La temàtica de les seues cançons –entre les quals destaquen veritables himnes com Blowin’ in the wind– gira entorn de temes com les condicions humanes i socials, la religió, la política o l’amor. Des de finals del 1980 ha realitzat nombrosos viatges dins del projecte The Never-Ending Tour. Així, ha assolit l’estatus d’icona per la seua influència a la vida musical contemporània. Dylan succeeix Svetlana Aleksiévitx, guanyadora de l’any passat, Patrick Modiano (2014), Alice Ann Munro (2013) i Mo Yan (2012). Al tancament d’aquesta edició, Dylan no s’havia pronunciat sobre el premi.

Una de les estrelles del festival ‘de la vaca’ del 1998nEl cantautor nord-americà es va convertir en una de les grans estrelles que van actuar al Doctor Music Festival, que va tenir lloc els anys 1996, 1997 i 1998 als prats d’Escalarre, a les Valls d’Àneu. Dylan –la presència del qual va causar una gran expectació– va acudir a la tercera edició, el 1998, un any que va coincidir amb els espectacles de bandes i solistes com Deep Purple, Iggy Pop (que repetia després de l’èxit del 1996) i The Corrs als escenaris. A les anteriors edicions, havien passat pel certamen figures com els desapareguts David Bowie i Lou Reed, a banda d’Alice Cooper, Megadeth, Sheryl Crow, Simple Minds o Sinéad O’Connor, entre d’altres. El certamen es va convertir en tota una revolució al Pallars, que mai no havia vist tantes estrelles internacionals de la música juntes als seus terrenys.

El músic i compositor nord-americà, en una de les seues actuacions recents.

El músic i compositor nord-americà, en una de les seues actuacions recents.

tracking