SEGRE

LITIGI DE L'ART

La jutge adverteix Catalunya de "conseqüències legals" si no entrega els béns de Sixena

El magistrat desestima els últims recursos interposats des de la Generalitta per intentar evitar el compliment de la sentència

La jutge d’Osca adverteix Catalunya de

La jutge d’Osca adverteix Catalunya de "conseqüències legals" si no entrega els béns de Sixena

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La titular del Jutjat de Primera Instància núm. 1 d’Osca ha advertit aquest dimarts al conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i al director del Museu Nacional d’Art Catalunya (MNAC) de responsabilitats penals si no entreguen al Monestir de Sixena (Osca) els béns.

La responsable judicial llança el seu advertiment en un auto (veure document) en el qual recorda les referides institucions catalanes que queden pendents de tornar 46 peces dipositades al Museu de Lleida, en compliment de la sentència que va ordenar les 97 reclamades des d’Aragó.

També adverteix els responsables del MNAC que en la tramesa a l’Aragó de 53 de les peces reclamades en queden pendents dos de localitzar i entregar.

En la seua interlocutòria, la jutgessa desestima els últims recursos interposats des de Catalunya per intentar evitar el compliment de la sentència i s’adreça al conseller de Cultura i al director del MNAC per advertir-los de les "conseqüències legals" derivades de la seua negativa a acatar la seua resolució.

Els adverteix de la possibilitat d’imposar sengles multes coercitives per recordar-los la seua obligació de complir les decisions judicials, "sense perjudici de les responsabilitats penals que hi hagués lloc".

Assenyala, a més, que en virtut de la Llei d’Enjudiciament Civil s’han de complir les sentències dels tribunals en els terminis previstos i assenyalats.

Segons el parer del lletrat de l’Ajuntament de Villanueva de Sixena, Jorge Español, en la decisió de la jutgessa ha pesat els incompliments dels tres terminis donats per al compliment de la sentència en la qual va ordenar la devolució dels béns.

La primera ordre d’entrega va ser assenyalada per al 25 de setembre de 2015, la segona va reclamar un pla de devolució amb data 20 de juliol d’aquest any, i la tercera cinc dies després per exigir el compliment definitiu de la resolució.

En un comunicat, aquest advocat refereix, així mateix, l’existència de dos apercebiments, l’últim emès aquesta setmana, per advertir de possibles conseqüències legals en cas de no acatar l’ordre judicial, encara que també admet que en la seua interlocutòria, la jutgessa no estableix un termini nou per a la devolució dels béns.

L'auto es fa públic uns dies abans de la celebració de la concentració convocada pel consistori de Sixena per a diumenge vinent davant de les portes del monestir per exigir l’execució de la sentència que ordena la devolució de la totalitat de les peces reclamades.

tracking