SEGRE

PATRIMONI LITIGI

La jutge amenaça amb la via penal si no s'entreguen les 44 peces de Sixena

El conseller Vila veu “desproporcionada” la interlocutòria i manté que l’art “no pot sortir” de Lleida

El conseller Vila, el passat 15 de juliol al Museu de Lleida, ja va advertir que les obres no es tocaran.

El conseller Vila, el passat 15 de juliol al Museu de Lleida, ja va advertir que les obres no es tocaran.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d’un mes i mig d’espera passades les vacances judicials d’agost, la titular del jutjat número 1 d’Osca, María del Carmen Aznar, va moure ahir fitxa en el litigi per l’art de Sixena i va anar al gra. Arran que la conselleria de Cultura no complís el passat 25 de juliol amb l’execució provisional fixada per la jutge per a l’entrega de les obres d’art de Sixena comprades a les monges del monestir als anys vuitanta i noranta, la magistrada va desestimar en una interlocutòria els últims recursos presentats des de la Generalitat i va advertir al conseller de Cultura, Santi Vila, i el director del MNAC, Pepe Serra, “de les conseqüències legals en què poguessin incórrer per la falta de compliment” –respecte a la devolució de les 44 peces al Museu de Lleida– “com la imposició de multes coercitives sense perjudici de les responsabilitats penals que hi hagués lloc”. El conseller Santi Vila va titllar d’“absolutament desproporcionada” i d’una violència innecessària l’amenaça penal del jutjat d’Osca. Vila va qualificar de “sorprenent la desproporció i agressivitat de les advertències”, sobretot tenint en compte que la resolució que ordena aquest compliment és provisional i que la sentència de la jutge està recorreguda a l’Audiència d’Osca. Vila va afirmar que “el departament de Cultura es mantindrà ferm i continuarà defensant amb serenitat i tranquil·litat que aquestes peces no poden sortir de Lleida”, i que ell ha d’atenir-se a la llei de patrimoni de Catalunya així com als posicionaments de la Junta de Museus –que ja va avisar que les peces no podien descatalogar-se–, de l’Institut d’Estudis Catalans i del mateix consorci del Museu de Lleida. “En aquests moments donar compliment a aquesta resolució judicial col·lideix obertament amb la legislació catalana, des del punt de vista de museus, de patrimoni i de la col·lecció”, va assenyalar Vila insistint en la legalitat i bona fe de la compra i venda. “En el marc legislatiu actual aquesta sentència només admet un compliment parcial, que és el que hem fet”, va concretar, i va recordar el lliurament a finals de juliol de 53 peces que es trobaven al MNAC. Vila, que va qualificar la situació actual d’“insòlita”, no es va atrevir a descartar una eventual tramesa de la policia judicial al Museu, malgrat que va confiar que no es doni aquesta actuació. “Ho consideraríem del tot desproporcionat i inadmissible. Seria un fet insòlit que sense una sentència ferma hi hagués un acte violent d’aquestes característiques”, va afegir en aquest sentit D’altra banda, la jutge oscenca també va recordar al MNAC que falten dos de les 53 peces que es van entregar al juliol a Sixena. El director del museu va assegurar ahir que quan el conjunt es va comprar el 1994 aquests dos “tapets de ganxet per cobrir l’altar” ja no van veure la llum i no van entrar al MNAC.

L'alcalde i el director del Museu, solidaris amb Vila

L’alcalde de Lleida i membre del consorci del Museu, Àngel Ros, va lamentar ahir l’“amenaça” de la jutge d’Osca al conseller de Cultura i al director del MNAC assegurant que hi ha una “desproporció entre la interlocutòria judicial i la realitat”. Ros va coincidir amb el conseller Vila en el sentit que “no es pot reclamar una execució provisional de sentència quan hi ha uns recursos presentats en un llarg contenciós amb afectacions a la llei de Patrimoni de Catalunya, el Dret Canònic i el Dret Civil”. Va afegir en aquest sentit que “no és lògica” aquesta reclamació. L’alcalde va mostrar la seua “solidaritat” amb Santi Vila davant la “desproporció d’aquesta amenaça” i va confiar que no arribi a donar-se la situació de la visita al Museu de Lleida de la policia judicial. “En aquest cas jo acudiria al Museu per mostrar els recursos presentats i demostrar que no és possible l’execució provisional”, va concloure Ros. Per la seua banda, el director de la pinacoteca, Josep Giralt, es va mostrar content i satisfet per la defensa que ha fet el conseller de la unitat de la col·lecció d’art. “El conseller té molt clar que les obres no poden entregar-se perquè aniria en contra de la legislació catalana de patrimoni i els patrons del Museu sempre han manifestat que aquestes obres no poden sortir”, va comentar Giralt. Aquest va reconèixer que “ningú sap què pot passar si la jutge acaba enviant la policia al Museu”.

Aragó demanarà un nou termini “definitiu” per entregar les obres

La consellera de Cultura del govern d’Aragó, Mayte Pérez, va afirmar ahir que contestaran a la interlocutòria de la jutge d’Osca demanant “que dicti definitivament una nova data” per a l’entrega provisional de les 44 obres de Vilanova de Sixena que es troben al Museu de Lleida, i plantejant-li també quines mesures coercitives prendrà ja que “és l’única que ho pot fer”. Pérez va lamentar en aquest sentit que, processalment, “seguim al mateix punt perquè la jutge ni ho envia al Ministeri Fiscal, ni enumera quines multes coercitives” s’aplicarien per l’incompliment i “tampoc dicta una data definitiva, que és al final el que a nosaltres ens importa”.

tracking