SEGRE

PATRIMONI

Vila: “Amb aquesta virulència judicial veig improbable un acord polític”

El conseller Vila reitera a SEGRE la seua confiança que l’art no surti de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conseller de Cultura, Santi Vila, va afirmar ahir a SEGRE que veu “improbable un acord polític amb l’actual virulència judicial” en un procés que va assenyalar que, “tal com van les coses”, està massa “enverinat” i “desproporcionat”. La Generalitat va rebre dimarts una interlocutòria en la qual la titular del jutjat número 1 d’Osca, María del Carmen Aznar, desestimava els últims recursos presentats per la Generalitat i advertia el conseller Vila i el director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Josep Serra, de les “conseqüències legals en què podrien incórrer per falta de compliment” –sobre l’entrega a Aragó de les 44 obres del Museu de Lleida procedents del monestir de Sixena– “com la imposició de multes coercitives sense prejudici de les responsabilitats penals que hi haguessin”. Vila va reiterar la seua confiança que les 44 obres no surtin de Lleida i va recordar que es tracta d’un procés que encara està obert. “Som respectuosos amb la llei, però en aquests moments acceptar el compliment d’aquesta resolució judicial col·lideix obertament amb la legislació catalana des del punt de vista de museus i patrimoni”, va assenyalar. Així mateix va mostrar el seu desig que “no arribin a produir-se actes tan violents” com que es presentés la policia al Museu de Lleida reclamant les obres.

En termes similars es va expressar el president de la Plataforma d’Entitats Culturals de Lleida, Xavier Quinquillà, que va advertir que “no és casual que la jutge respongui pocs dies abans de la manifestació convocada a Aragó reclamant l’art”. Alhora va posar èmfasi que “és fonamental que continuï la unitat d’acció de la societat civil i les institucions”. A Aragó, la DGA va sol·licitar ahir a la jutge que “actuï, fixi una data i adopti les mesures coercitives, les multes o fins i tot que recorri” a la Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Judicial.

Suport a Vila des de la Diputació i la Plataforma

El president de la Diputació, Joan Reñé, va reiterar ahir el seu “total suport” a Vila i al director del MNAC i es va mostrar convençut que la insistència des d’Aragó amb Sixena “forma part de la tensió d’entre Catalunya i Espanya”. “Som conscients del que fem i forma part de l’absoluta normalitat de la gestió del patrimoni”, va assegurar, abans d’afegir que “seria just i jurídicament correcte que la jutge d’Osca entengués que les lleis catalanes són d’obligat compliment”. El president de la Diputació, Joan Reñé, va reiterar ahir el seu “total suport” a Vila i al director del MNAC i es va mostrar convençut que la insistència des d’Aragó amb Sixena “forma part de la tensió d’entre Catalunya i Espanya”. “Som conscients del que fem i forma part de l’absoluta normalitat de la gestió del patrimoni”, va assegurar, abans d’afegir que “seria just i jurídicament correcte que la jutge d’Osca entengués que les lleis catalanes són d’obligat compliment”.

D’altra banda, ahir es va presentar el Cercle d’Amics del Museu de Lleida, una entitat social que pretén ajudar a difondre l’equipament, sense immiscir-se en els aspectes judicials i polítics en els quals es troba immers.

Foto de família dels impulsors del nou Cercle d’Amics del Museu de Lleida.

Foto de família dels impulsors del nou Cercle d’Amics del Museu de Lleida.

tracking