SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PATRIMONI

El monestir de Sant Ruf, més protegit

Principi d’acord entre els propietaris i Paeria per cedir-ne l’ús, fet que permetria rehabilitar-lo || Picabaralla per l’intent de recusació de l’historiador Uceda del Consell Municipal del Patrimoni

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria i la família propietària de l’antic monestir de Sant Ruf de Lleida han arribat a un principi d’acord perquè els particulars cedeixin l’ús de les restes d’aquest edifici que es remunta als segles XII-XIII al consistori, va anunciar ahir l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, durant la sessió de constitució del Consell Municipal del Patrimoni. Aquest fet “permetrà emprendre accions de conservació patrimonial i rehabilitació (...) per les quals evidentment obtindrem la col·laboració d’altres administracions a més de la Paeria”. També va revelar que van acordar “demanar a la Generalitat que reconsideri qualificar-lo Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)”. Val a recordar que fa escasses setmanes el Govern va desestimar declarar-lo BCIN en la categoria de monument històric tenint en compte el precari estat de conservació en què es troba, entre altres aspectes, però sí que va anunciar que estudiarà altres mesures de protecció, com declarar-lo BCIN en la categoria d’espai històric. És Bé Cultural d’Interès Local i l’octubre del 2015 va entrar a la Llista Roja que elabora l’Associació Espanyola per a la Defensa del Patrimoni Cultural Hispania Nostra i que com a objectiu té donar a conèixer i protegir el patrimoni històric que es troba en abandó i en perill.

Així mateix, durant el mateixa trobada es va acordar iniciar un pla d’actuació a les muralles del Turó de la Seu Vella. Àngel Ros va explicar que per fer-ho seria necessària una inversió d’1,5 milions d’euros per a la qual buscaran la col·laboració de les diferents administracions. També es va posar de manifest la voluntat de crear un catàleg que defineixi rutes literàries de la ciutat, a petició de l’escriptor Pep Coll, així com ampliar el catàleg d’edificis protegits, acabar la rehabilitació del barri jueu a finals d’any, a més de crear un segell distintiu d’elements patrimonials, i també millorar-ne la senyalització.

Els grups de la Paeria van proposar els 21 experts en diverses matèries perquè formessin part del Consell. Entre ells, l’historiador Óscar Uceda, del qual ERC, Crida i Comú van demanar la recusació al·legant partidisme a l’haver encapçalat la llista de Ciutadans, petició que es va rebutjar. C’s va criticar aquest intent d’apartar-lo.

Suport a Vila perquè no entregui l’art originari de SixenaEl Consell Municipal de Patrimoni també va manifestar el seu suport al conseller Vila respecte a l’art del Museu de Lleida originari del monestir de Sixena que una jutge aragonesa ordena entregar a Aragó. “Considerem exagerat el plantejament d’anar per la via penal com es proposa des d’un jutjat d’Osca i, per tant, mantenir tot el suport al discurs que sempre hem fet de defensa dels béns.” En aquest sentit, Àngel Ros va assenyalar que per escollir els vint-i-un membres proposats per formar part del Consell s’havia escoltat les propostes dels diferents grups municipals, centrades en “persones de prestigi, de coneixement, experts en els diferents àmbits que configuren el patrimoni material i immaterial de la ciutat”. Les seues funcions seran les d’assessorar les administracions, així com cuidar, preservar i difondre el patrimoni de la ciutat.El Consell Municipal de Patrimoni també va manifestar el seu suport al conseller Vila respecte a l’art del Museu de Lleida originari del monestir de Sixena que una jutge aragonesa ordena entregar a Aragó. “Considerem exagerat el plantejament d’anar per la via penal com es proposa des d’un jutjat d’Osca i, per tant, mantenir tot el suport al discurs que sempre hem fet de defensa dels béns.” En aquest sentit, Àngel Ros va assenyalar que per escollir els vint-i-un membres proposats per formar part del Consell s’havia escoltat les propostes dels diferents grups municipals, centrades en “persones de prestigi, de coneixement, experts en els diferents àmbits que configuren el patrimoni material i immaterial de la ciutat”. Les seues funcions seran les d’assessorar les administracions, així com cuidar, preservar i difondre el patrimoni de la ciutat.

tracking