SEGRE

PATRIMONI LITIGI

“El conflicte per l’art és una qüestió política, no de museus”

El president del Consell Internacional de Museus a Espanya, de visita a Lleida

Luis Grau, president d’ICOM-Espanya, ahir al Museu de Lleida.

Luis Grau, president d’ICOM-Espanya, ahir al Museu de Lleida.

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Luis Grau, president a Espanya del Consell Internacional de Museus (ICOM) –organització vinculada a la Unesco com a òrgan consultiu en matèria museística–, va assegurar ahir a Lleida que el conflicte per l’art amb Aragó “no és un problema museístic, sinó polític, que a més no s’explica sense l’actual procés per la independència que es viu a Catalunya”.

En aquest sentit, va assenyalar que “si les obres de Sixena estiguessin en un museu, per exemple, d’Osca, probablement no passaria res”. Grau, que va visitar el Museu de Lleida abans d’impartir la conferència inaugural d’un postgrau de direcció de museus, va matisar que les seues opinions sobre el litigi eren a títol personal, “ja que ICOM-Espanya no s’ha pronunciat de forma oficial sobre aquesta aqüestió, més que res perquè tampoc ens ho ha demanat ningú”. Aquest val·lisoletà d’avi català dirigeix el Museu de Lleó des del 1990 i forma part també com a vocal de la Junta de Museus del ministeri de Cultura. Grau va comentar que “la reclamació d’una execució provisional de sentència per les obres de Sixena a Lleida és preocupant perquè el procés judicial no està tancat i traslladar béns d’un lloc a un altre significaria posar-los en perill, sobretot en un assumpte que no és urgent”. I també va qualificar de “molt sorprenent” que ara es plantegi la reversió dels murals del MNAC, que van arribar a Barcelona al principi de la Guerra Civil, “en un context de salvament in extremis d’obres d’art”.

L’entrega d’obres crearia “un forat negre en el discurs museogràfic” del Museu de Lleida

També va afirmar que “la història de tots els museus del món, des del mateix British londinenc, s’ha format amb el tràfec de peces i obrir ara aquesta capsa de Pandora podria suposar un precedent perillós; que es vulgui desmantellar el Museu de Lleida amb arguments espuris és trist”. Per al president d’ICOM-Espanya, “si aquest litigi no se soluciona políticament, no es farà de cap altra manera”, per la qual cosa també va advocar perquè “el futur Govern espanyol acabi mediant en el conflicte abans que creixi encara més com una bola de neu”.

tracking