SEGRE

ART

Monegros es manifesta davant del Monestir de Sijena pel retorn dels béns

Mig miler de persones critiquen l’incompliment de les resolucions judicials

Monegros es manifesta davant del Monestir de Sijena pel retorn dels béns

Monegros es manifesta davant del Monestir de Sijena pel retorn dels béns

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al voltant de mig miler de persones de la comarca dels Monegros s’ha concentrat davant de les portes del Monestir de Sijena, per reclamar el retorn dels 46 peces del seu patrimoni històric que encara romanen dipositades a Catalunya malgrat la sentència que ordena la seua devolució.

En un clima festiu, amb grups d’animació procedents de diverses zones dels Monegros, s’ha donat lectura al Manifest per la Veritat i la Restitució del Tresor Artístic del Reial Monestir de Sijena, aprovat setmanes enrere per unanimitat en el consell comarcal i que compta ja amb 2.600 adhesions, entre particulars i institucions.

Amb aquest document, la comarca dels Monegros respon als sectors de societat catalana que s’han manifestat contra la devolució dels béns, mentre proclama l’existència de fets "ocultats per aquells que inciten a la desobediència en el compliment de l’esmentada sentència".

El text, a la lectura del qual ha assistit el director general de Cultura del Govern aragonès, Ignacio Escuín, denuncia que en un estat de dret és "totalment il·lícit" rebel·lar-se contra el compliment de les resolucions judicials, i insta al Museu Nacional d’Art de Catalunya i a la Generalitat a complir-les.

Rebutja també la legalitat dels contractes subscrits per a la venda de les esmentades peces, un dels arguments que defensa Catalunya, i insisteix que la sentència que ordena la devolució dels béns els va considerar "simulats".

En declaracions posteriors als mitjans, l’alcalde de Villanueva de Sijena i vicepresident de la comarca de Monegros, Ildefonso Salillas, ha criticat, a més, un recent programa d’una emissora de ràdio catalana que es va servir -ha dit- de diverses trucades fetes a veïns del poble per "burlar-se de les reivindicacions de la comarca" entorn dels béns del monestir.

Ha lamentat la utilització de la "mofa" en el conflicte quan a Sijena han "combatut amb tot el respecte i la legalitat per davant".

Per la seua part, la presidenta de la comarca de Monegros, Judith Budiós, ha qualificat d’èxit la presència de mig miler de persones, xifra confirmada per els forces policials desplaçades a la zona, en un acte que, segons ha afirmat, "simbolitza la unió de tota la comarca".

Aquesta mobilització es produeix uns dies després de fer públic la titular del Jutjat de Primera Instància 1 d’Osca, Carmen Aznar, una interlocutòria en la qual adverteix les institucions catalanes de possibles "conseqüències penals" en cas de no acatar la seua resolució i tornar els béns pendents.

Monegros es manifesta davant del Monestir de Sijena pel retorn dels béns

Monegros es manifesta davant del Monestir de Sijena pel retorn dels béns

tracking