SEGRE

art en litigi

El jutge admet a tràmit la demanda del Museu de Lleida contra les monges santjoanistes

En relació a les despeses de conservació de les obres de Sixena

Caixes sepulcrals procedents de Sixena al Museu de Lleida

El jutge admet a tràmit la demanda del Museu de Lleida contra les monges santjoanistesSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutjat número 2 de Rubí ha admès a tràmit la petició del Consorci del Museu de Lleida: diocesà i comarcal de demanda de judici ordinari contra l’Orde Santjoanista de Sixena. Aquesta demanda es va presentar el passat 20 de juliol amb l’objectiu d’acollir-se al dret de retenció de les 44 obres de Sixena que hi ha al museu i que es troben actualment en litigi.

Segons aquest dret de retenció, les peces no es poden traslladar fins que l’Orde Santjoanista de Sixena –actuals titulars provisionals després de la sentència del jutjat número 1 d’Osca- hagi retornat els imports econòmics corresponents a les despeses de conservació i millora que ha realitzat el Museu de Lleida durant els 17 anys de possessió.

D’aquesta forma, el Consorci defensa, i vol avalar davant del jutjat, que està facultat per retenir les obres en litigi fins que la comunitat religiosa pagui les seves despeses de conservació, actualment pendents de determinar a través d’un peritatge econòmic. “No hi ha cap dubte que des de 1999 i fins a l’actualitat, el Museu de Lleida ha custodiat les obres i les ha conservat per la seva vocació de conservació del patrimoni artístic català i en compliment de les seves pròpies finalitats”, s’expressa en la demanda, recordant que això ha generat “importants despeses de manteniment i conservació que té dret a recuperar” abans que s’executi qualsevol trasllat.

En la demanda es ressalta, també, que l’inici d’aquest procediment no significa, en cap cas, que el Consorci del Museu de Lleida comparteixi la sentència del jutjat d’Osca que declara nul·la la compravenda de les obres per part de la Generalitat, l’any 1983. El Consorci “no comparteix que la compravenda sigui nul·la, sinó tot el contrari, considera que la mateixa és vàlida i que la legítima propietària de les obres és la Generalitat, però davant del pronunciament de nul·litat es veu obligat a exercitar les seves accions contra l’Orde Santjoanista de Sixena, per ser la propietària provisional de les obres en litigi”.

L’admissió a tràmit d’aquesta demanda suposa que, per primera vegada, les representants de l’Orde Santjoanista de Sixena hauran de comparèixer al jutjat per explicar el seu posicionament sobre el litigi.

tracking