SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Vila assumirà conseqüències

|

Un funcionari judicial va entregar ahir al conseller Vila al seu despatx el requeriment de la jutge.

Un funcionari judicial va entregar ahir al conseller Vila al seu despatx el requeriment de la jutge.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Era una carta anunciada des del passat 18 d’octubre, quan la jutge d’Osca va enviar el requeriment a la Generalitat, però ahir finalment el conseller de Cultura, Santi Vila, va rebre en persona a primera hora del matí de mans d’un funcionari judicial la interlocutòria que l’amenaça amb la via judicial si no entrega les quaranta-quatre obres de Sixena del Museu de Lleida que reclama Aragó. Després de firmar el justificant de recepció del document, Vila va publicar un tuit en el qual va afirmar que “quedo advertit de responsabilitats penals per complir les lleis del meu país”, frase que no va agradar a Aragó (vegeu el desglossament). Unes hores després, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller va reconèixer que “ja ens havien advertit que això acabaria així, haurem d’assumir-ho i ser conseqüents amb les decisions que anem prenent”. Vila va tornar a carregar contra la decisió de la jutge d’ordenar l’execució provisional de la seua sentència. “No es pot demanar al conseller de Cultura del Govern de Catalunya que incompleixi la legislació catalana”, va afirmar Vila, que va assegurar que “no ho faré de cap manera; estan violentant i pervertint el que és l’Estat de Dret i la divisió de poders, perquè estem davant de resolucions recorregudes, que encara no són fermes, la qual cosa violenta un marc legal que ens recorden de manera permanent que encara forma part de l’Estat espanyol”. El requeriment judicial amenaça amb “la imposició de multes coercitives, sense perjudici de responsabilitats penals”, que suposarien la seua inhabilitació d’un càrrec públic.

Vila va afegir que “ja tinc la capacitat d’imaginar-m’ho tot, però des de la conselleria de Cultura i el Museu de Lleida estem convençuts que, en el fons, tenim raó i, si hem de passar algun tràngol una temporada, ho farem”.

Les responsabilitats penals implicarien la inhabilitació del conseller d’un càrrec públic

En aquest mateix sentit, el conseller de Presidència, Vicente Guillén, va afirmar que el compliment de les sentències judicials és obligatori “per a tothom, molt més per als càrrecs polítics”, i en cas contrari es produeix un “estat d’anarquia”.

En representació de l’ajuntament de Vilanova de Sixena, l’advocat Jorge Español va anunciar la presentació al jutjat d’Osca d’un escrit en el qual qualifica de “greu afront” el tuit del conseller de Cultura, Santi Vila, i demana al ministeri fiscal que estudiï possibles responsabilitats, “perquè s’acusa la jutge d’obligar el conseller a realitzar actes contraris a les lleis, i això ja resulta inadmissible”.

La portaveu del Govern, Neus Munté, va destacar ahir que l’Executiu català al complet recolza la posició del conseller de Cultura, Santi Vila, amb el conflicte de les obres de Sixena: “Les obres no es mouen de Catalunya.” Després del consell executiu, la consellera de Presidència va remarcar que el Govern se “solidaritza” amb les decisions del titular de Cultura en l’àmbit del litigi.

Munté va exposar que no entregar les obres no és desobeir res, sinó que és “complir amb la llei catalana”, que, segons el seu parer, avala que no es moguin de Catalunya les pintures murals exposades al MNAC i les quaranta-quatre dipositades per la Generalitat al Museu de Lleida. Munté va recordar que a finals de juliol un acord de Govern va decidir no autoritzar cap sortida del Museu de Lleida i va manifestar una decisió unitària i en bloc de tot el Govern: “Mantenim tots la mateixa posició. Lamentem la violència de les accions judicials del jutjat d’Osca davant les decisions que creiem ben adoptades de la Generalitat.” També va afegir que la decisió del jutjat d’Osca no és ferma i el procés judicial encara està obert, amb un recurs davant de l’Audiència Provincial oscenca pendent de resolució.

D’altra banda, la notificació del jutjat oscenc va arribar just l’endemà que una altra seu judicial, la de Rubí, anunciés l’admissió a tràmit d’una demanda del Consorci del Museu de Lleida contra l’orde santjoanista pel dret de retenció (les despeses de conservació durant anys) de les quaranta-quatre obres reclamades per Aragó. Aquest dret implicaria que les obres no poden moure’s fins que se satisfaci aquesta quantitat econòmica, que encara s’ha de determinar.

tracking