SEGRE

POLÍTICA CULTURAL ESTUDI

Lleida compta amb 46 llibreries

La província no arriba al 6% dels 806 establiments registrats a Catalunya || Encara que supera per poc Tarragona en relació amb el nombre d’habitants

Llibreria El Genet Blau de Lleida, una de les 46 de la província.

Llibreria El Genet Blau de Lleida, una de les 46 de la província.

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La província de Lleida compta actualment amb 46 llibreries registrades, amb establiments a totes les comarques, una xifra que amb prou feines voreja el 6% del nombre total d’aquests comerços a Catalunya, que sumen 806. Són algunes de les xifres del Mapa de les Llibreries, un exhaustiu estudi elaborat per la firma BCF Consultors a petició del departament de Cultura de la Generalitat i presentat ahir pel conseller Santi Vila, acompanyat pel president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura.

El treball destaca que el 73% de les llibreries (594) es troben a les comarques de Barcelona, mentre que a les de Girona n’hi ha obertes 87 i a les de Tarragona, 79. La relació d’establiments per cada 100.000 habitants presenta una ràtio d’11,50 a la província de Girona, que lidera aquesta classificació davant de la de Barcelona (10,75) i la de Lleida (10,64), que supera lleugerament la de Tarragona (9,94).

Aran i les Garrigues, amb una llibreria, a la cua de la classificació a Lleida, que lidera el Segrià amb 15

Totes les comarques lleidatanes compten almenys amb una llibreria encara que les diferències són notables entre el Segrià, amb la ciutat de Lleida al capdavant, i la resta.

Les Garrigues i la Val d’Aran són els territoris més escassos de llibreries, ja que tan sols en tenen registrada una a cada comarca, a les Borges Blanques i Vielha, respectivament. A l’altre costat de la balança, el Segrià compta amb quinze establiments llibreters, dotze dels quals a la capital, dos a Almacelles i un a Alcarràs. Al darrere en aquesta classificació se situa l’Alt Urgell amb sis llibreries (cinc a la Seu i una a Oliana); i la Noguera, amb quatre (tres a Balaguer i una a Artesa de Segre), igual que l’Urgell (amb tres a Tàrrega i una a la Fuliola). Amb tres establiments figuren el Pallars Jussà (2 a Tremp i 1 a la Pobla de Segur); la Segarra (2 a Cervera i 1 a Guissona) i el Pla d’Urgell (2 a Mollerussa i 1 a Torregrossa). Finalment, unes altres tres comarques disposen de dos llibreries cada una: l’Alta Ribagorça (les dos al Pont de Suert), el Pallars Sobirà (a Sort i Esterri d’Àneu) i el Solsonès (les dos a Solsona).

D’altra banda, l’estudi constata que Catalunya té un índex de llibreries per habitant bastant alt si es compara amb la mitjana europea. Encara que la comparació exacta no es podrà efectuar fins que s’actualitzin les dades del continent, l’última referència, del 2012, del qual és de 5,5 establiments per cada 100.000 habitants, la meitat de la ràtio de 10,7 a Catalunya.

La Generalitat impulsa un segell de referència El conseller de Cultura, Santi Vila, també va anunciar la creació del distintiu de qualitat Llibreria de Referència per reconèixer l’excel·lència d’aquests establiments. Les llibreries que vulguin optar al distintiu –amb validesa de 3 anys renovable– hauran de sol·licitar-ho i passar una auditoria abans de rebre la certificació.

tracking