SEGRE

LITERATURA CONFERÈNCIA

Pep Coll reivindica les llegendes

L’escriptor obre el curs de l’IEI valorant el caràcter literari d’aquestes històries || La institució estrenarà el 2 de gener la biblioteca remodelada i presentarà durant el 2017 un pla estratègic

L’escriptor Pep Coll, entre la vicepresidenta i el president de la Diputació, i la directora de l’IEI.

L’escriptor Pep Coll, entre la vicepresidenta i el president de la Diputació, i la directora de l’IEI.

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Pep Coll es va introduir fa trenta anys en el món de les llegendes i rondalles del Pirineu occidental amb la seua primera publicació, Quan Judes era fadrí i sa mare festejava, posant en relleu d’aquesta forma l’interès narratiu d’aquestes històries. L’escriptor pallarès va reivindicar ahir aquest caràcter literari de mites i llegendes a la conferència que va oferir a l’Institut d’Estudis Ilerdencs com a acte inaugural del nou curs acadèmic. Coll va lamentar que “habitualment els escriptors catalans no tenen en gaire consideració la figura de les llegendes, que són una cosa per als nens”. En aquest sentit, va recordar “tot el que va treure Verdaguer de les Encantades del Canigó, o Maragall amb el Comte Arnau, però a partir del Noucentisme, de caràcter més urbà, tot el que estava relacionat amb les llegendes es va considerar com una cosa rural”. Amb gran part de la seua obra inspirada en el món màgic de les llegendes i mites del Pirineu, Coll va reivindicar “l’interès narratiu d’aquestes històries humanes i universals”. D’altra banda, el president de la Diputació, Joan Reñé, va anunciar que la biblioteca de la institució reobrirà les portes el 2 de gener després d’uns tres anys d’obres, amb el fons de l’hemeroteca i l’arxiu també a disposició del públic, i va avançar que durant el 2017 es presentarà un pla estratègic que marcarà el que l’IEI ha de fer i cap a on ha d’anar en el futur pròxim. A més de la celebració dels 75 anys de la institució també es commemorarà el 250 aniversari del nomenament de Gaspar de Portolà com a governador de Califòrnia.

L’autor pallarès, amb nova novel·la ‘lluny’ del Pirineu per Sant JordiDesprés de la publicació de la multipremiada Dos taüts negres i dos de blancs, a finals de l’estiu del 2013, Pep Coll ha mantingut un espès vel sobre el que serà el seu pròxim projecte literari. L’escriptor pallarès va començar ahir a revelar aquest secret avançant que ja està pràcticament ultimada la seua nova novel·la, que sortirà al mercat el 2017 de cara a la campanya de Sant Jordi. Això sí, Coll va afirmar que estarà ambientada “a milers de quilòmetres del Pirineu, perquè un escriptor si no escriu coses noves, corre el risc de fer-se pesat i repetir-se”.

tracking