SEGRE

CULTURA

Lleida homenatja el director musical Lluís Virgili

Amb un bust a la Biblioteca de l’Auditori Municipal Enric Granados

Lleida homenatja el director musical Lluís Virgili

Lleida homenatja el director musical Lluís Virgili

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Biblioteca–Fonoteca de l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida llueix el bust del director musical Lluís Virgili, a qui la ciutat li ha retut homenatge per la seva trajectòria. El paer en cap, Àngel Ros, ha presidit l’acte i juntament amb l’homenatjat, Lluís Virgili, han descobert el bust, situat prop dels dibuixos que l’artista lleidatà Roig Nadal va dedicar a músics de Lleida, com Enric Granados o Ricard Viñes.

Ros ha posat de relleu que “Lluís Virgili és part de la història del món coral a Lleida i a Catalunya i una figura cabdal, a més, per entendre l’existència de l’Orfeó Lleidatà, un dels referents del catalanisme i de la cultura catalana a Lleida”. El paer en cap ha afegit que “per a la ciutat de Lleida és un honor acollir aquest homenatge que vol posar en valor la tasca d’una persona que va contribuir decisivament a consolidar el món coral i a lluitar per la cultura catalana en moments difícils i que, malgrat les dures vivències personals, es va dedicar a construir, a refer i a donar llum a la cultura de la nostra terra”.

En l’emotiu homenatge, també ha dirigit unes paraules un dels fills de Lluís Virgili que ha agraït en nom de la família l’homenatge i reconeixement que se li ha fet i ha recordat la figura del seu pare com una persona idealista i que no ha escatimat esforços per buscar complicitats per intentar fer realitat el seu imaginari”. El seu fill, a més, ha fet un repàs de tota la seva trajectòria i ha explicat les personalitats més influents en la seva vida.

L’associació Canta i Estima, fundada pel mateix Virgili, ha impulsat el reconeixement amb la col·laboració de l’Auditori Municipal i de la Paeria. Cal destacar les múltiples aportacions que ha fet Lluís Virgili en el món de la cultura catalana gràcies a la seva implicació i lluita, sobretot en períodes molt difícils. L’Orfeó Lleidatà va ser pioner en la introducció de les composicions espirituals negres en un repertori coral, tot un símbol de modernitat i obertura als anys 50. Virgili, a més, va impulsar la formació per als cantaires l’any 1964 amb els Cursos Internacionals de Direcció Coral, que es van convertir en un referent dins del panorama musical del país.

A l’emotiu acte també ha assistit una bona representació de la família de Lluís Virgili, acompanyat de la seva dona Teresina, així com dels seus fills i néts i altres familiars. L’homenatge a Lluís Virgili ha finalitzat amb la interpretació d'algunes peces musicals com El Rossinyol, Cançó de la Barca o El Cant del Poble i que ha finalitzat amb el Cant dels Segadors.

Lluís Virgili, fill del músic Antoni Virgili, ha estat linotipista, director musical i pedagog. Nascut a Manresa el 1925, la seva família va establir-se a Lleida el 1931. Va estudiar a l’Escolania de Montserrat del 1934 al 1936. De la seva trajectòria professional destaca el càrrec de director a l’Orfeó Lleidatà durant prop de quaranta anys (del 1953 al 1991), succeint el seu pare. Hi va tenir un paper influent, fent una renovació profunda de la institució. A l’Orfeó es va especialitzar en direcció coral i hi va crear una escola de la pedagogia de la direcció i del cant coral, organitzant des del 1964 els cursos internacionals de música amb la coral francesa À Coeur Joie i els cursos nacionals celebrats cada any per Nadal.

Entre altres aspectes professionals, s’ha de remarcar el seu pas per Suïssa, on va treballar a La Nouvelle Gazzeta de Lausana, o formar part de la comissió Consultiva del Servei de Música de la Generalitat del 1980 al 1984. A més, ha estat membre del Secretariat dels Orfeons de Catalunya fins al 1982, de la Federació Europea de Joves Corals i membre instructor de Cant Gregorià per l'Académie Sainte Cécile d'Estrasburg.

tracking