SEGRE

ARQUEOLOGIA TECNOLOGIA

Els Vilars, connectat al segle XXI

La fortalesa ibèrica d’Arbeca estrena app per ‘visitar’ el jaciment a través del mòbil || Amb informació, imatges i explicacions dels arqueòlegs

Dos exemples de la informació i imatges sobre els Vilars que poden consultar-se ja al mòbil.

Dos exemples de la informació i imatges sobre els Vilars que poden consultar-se ja al mòbil.

Creat:

Actualitzat:

Després de l’estrena el 2013 d’una nova pàgina web interactiva, el jaciment arqueològic dels Vilars d’Arbeca ha fet un pas més en la difusió d’aquest enclavament ibèric (segles VIII-IV aC) a través de les noves tecnologies. Així, acaba de posar en marxa una app per poder visitar la fortalesa ibèrica a través del mòbil, amb profusió d’informació i imatges del jaciment i també entrevistes als arqueòlegs.

Els continguts científics els ha aportat l’equip que dirigeix des de fa tres dècades les excavacions, el Grup d’Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida; la conceptualització i disseny han anat a càrrec del departament de Didàctica de la Història, la Geografia i altres Ciències Socials de la Universitat de Barcelona; i el desenvolupament de l’app, l’empresa Develoop Sotfware.

Amb el nom Vilars d’Arbeca, l’app és gratuïta i està disponible per a dispositius IOS i Android. A través del mòbil, el visitant pot d’aquesta manera recórrer la fortificació i accedir a informació i fotos amb restitucions interpretatives, saber i veure més sobre els elements i llocs clau del jaciment, o sobre diferents temes, materials arqueològics o activitats, així com escoltar explicacions en profunditat a càrrec dels arqueòlegs responsables de les excavacions (Natàlia Alonso, Emili Junyent, Joan López...) sobre aquells aspectes que es desitgi a partir d’un ampli menú. D’altra banda, Ju-nyent explica que “la disminució de recursos per a excavacions en aquests últims anys i també el punt de maduresa assolit pel projecte d’investigació i recuperació patrimonial dels Vilars aconsellaven ara posar èmfasi en la difusió, a donar a conèixer els resultats de trenta anys d’investigació a un públic al més ampli possible”.

D’altra banda, amb el suport de Generalitat i Diputació es duran a terme una sèrie de millores en la senyalització de la fortalesa ibèrica com elements direccionals que faciliten l’arribada fins al jaciment, informació d’horaris i recursos a l’enclavament i la senyalització amb faristols dels llocs clau.

Mostra al febrer a Barcelona sobre els trenta anys d’excavacionsEl Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona inaugurarà el 9 de febrer l’exposició Terra, aigua i poder. La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. 30 anys d’arqueologia i recerca, que va poder veure’s entre el maig i el juliol al Museu de Lleida i fins al mes passat a l’ajuntament d’Arbeca.

Dos exemples de la informació i imatges sobre els Vilars que poden consultar-se ja al mòbil.

Dos exemples de la informació i imatges sobre els Vilars que poden consultar-se ja al mòbil.

tracking