SEGRE

PATRIMONI EXPOSICIÓ

El Museu de la Noguera exhibeix un setrill de fa mil anys

Trobat a les excavacions del Pla d’Almatà, contenia restes d’oli d’oliva

El setrill de ceràmica del segle XI.

El setrill de ceràmica del segle XI.

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Museu de la Noguera a Balaguer va obrir ahir un nou cicle d’exposicions de peces del fons de reserva amb l’exhibició d’un setrill inèdit del segle XI, conservat gairebé de forma íntegra, localitzat a les excavacions del Pla d’Almatà. A més, gràcies a estudis químics, s’han pogut determinar restes d’oli d’oliva de l’època, que segurament havia de procedir de les nombroses plantacions d’oliveres que hi havia a l’entorn de Balaguer fa mil anys.

La directora del museu, Carme Alòs, va explicar que “amb aquesta peça comencem el cicle A taula!, en què exhibirem una obra destacada cada mes, ja sigui arqueològica, artística, tèxtil o etnogràfica, vinculada al món de l’alimentació. Al gener el protagonista és l’oli; al febrer serà una escudella del segle XVI procedent d’Os de Balaguer i al setembre pot ser el raïm, per exemple amb un quadre de Francesc Borràs dedicat a la vinya”.

Alòs va afegir que “l’objectiu és difondre el fons de peces del museu per atreure el públic local, que ja coneix l’exposició permanent.” La directora va recordar que altres troballes al Pla d’Almatà certifiquen la presència de pinyols d’oliva carbonitzats o mineralitzats, amb llavors de raïm, préssec, pera, poma o cereals, que han permès reconstruir, també la dieta dels habitants de la Madina Balaguer al segle XI.

La inauguració de la mostra va comptar amb una degustació d’oli de Molins de la Noguera i amb una copa de vi de Castell del Remei.

El setrill de ceràmica del segle XI.

El setrill de ceràmica del segle XI.

tracking